O scrisoare pierdută - Caracterizarea personajelor și demonstrație comedie

0 0 0 0 0 0 (0 review-uri)
Referatul a fost validat de către editorii de la Liceunet.ro.

Nivel educație

Filologie 12

Materie

Limba și literatura română

Nota

7.3

Număr de pagini

4

Număr de cuvinte

1707

Format fișier

PDF

O scrisoare pierdută - Caracterizarea personajelor și demonstrație comedie

Acest eseu a fost redactat de către un elev și cuprinde atât caracterizarea personajelor pe scurt din comedia ”O scrisoare pierdută”, cât și elementele ce demonstrează că opera face parte din genul epic comedie. Fiind un text complex, poate fi folosit cu încredere ca material pentru memorarea informațiilor de bază despre comedie, dar poate constitui, totodată, și o sursă de inspirație pentru redactarea propriilor tale eseuri pe această temă.

Fragment din text
Caracterizarea personajelor este realizată în mod direct de către dramaturg, didascalii şi prin lista de personaje de la începutul piesei. Caţavencu este candidatul grupării dizidente din partid. În lista de personaje, este “avocat, director-proprietar al ziarului Răcnetul Carpaţilor, prezident-fondator al Societăţii Enciclopedice-Cooperative Aurora Economică Română”.

Personajul ilustrează tipologia politicianului demagog şi a arivistului care urmează principiul lui Machiavelli, “scopul scuză mijloacele”, el este capabil să se adapteze în orice situaţie:”Depersonalizat, el suferă de mimetism organic, care suprimă graniţa dintre real şi simulat”, aprecia criticul Liviu Papadima. Cât timp deţine scrisoarea este orgolios, agresiv (dialogul cu Tipătescu,actul II, scena IX), după ce pierde scrisoarea, devine umil, linguşior (dialogul cu Zoe, actul IV, scena IX), ştie cum să simuleze emoţia, să plângă,să-i influenţeze pe ascultători,elementele nonverbale şi paraverbale ale discursului său scot în evidenţă un patriotism de paradă, care ascunde dorinţa lui de parvenire.

Scopul său declarat este prosperitatea României “ România să prospere şi tot românul să se îmbogăţeze”, adevăratul său scop este însă accesul în sfera puterii. Din această cauză, personajul falsifică o poliţă pentru a primi împrumutul de la bancă, îi sustrage scrisoarea Cetăţeanului turmentat şi îi şantajează pe liderii politici locali, iar în final, acceptă umil să conducă festivităţile de sărbătorire a victoriei adversarului său... [citește mai mult]