O scrisoare pierdută - Caracterizare Ştefan Tipătescu

0 0 0 0 0 0 (0 review-uri)
Referatul a fost validat de către editorii de la Liceunet.ro.

Nivel educație

Matematică-Informatică 12

Materie

Limba și literatura română

Nota

9

Număr de pagini

3

Număr de cuvinte

1192

Format fișier

PDF

O scrisoare pierdută - Caracterizare Ştefan Tipătescu

„O scrisoare pierdută - Caracterizare Ştefan Tipătescu” este un material care te va ajuta să aprofundezi mai bine comedia scrisă de Ion Luca Caragiale. Eseul a fost elaborat de un elev de clasa a XII-a, însă informațiile de aici sunt corecte și îți vor folosi pentru scrierea propriilor tale materiale. În plus, limbajul folosit este unul simplu și cât mai pe înțelesul tău.

Accesează „O scrisoare pierdută - Caracterizare Ștefan Tipătescu” și vei găsi ajutorul de care ai nevoie pentru pregătirea la limba română și pentru Bacalaureat.

Fragment din text
Comediile lui I.L. Caragiale ( „O noapte furtunoasa”, „Conu' Leonida fata cu reactiunea”, „O scrisoare pierduta” si „D-ale Carnavalului”) mustreaza viata de familie si politica a burgheziei romane din a doua jumatate a sec. al XIX-lea. Scriitorul se opreste la niveluri sociale diferite, de la micul înavuţit al mahalalei din „O noapte furtunoasa” pana la marea burghezie de provincie din „O scrisoare pierduta”, subliniind acelasi fenomen: dorinta de afirmare ce se traduce in forme ale parvenirii si ale parvenitismului. Comedia „O scrisoare pierduta” a aparut in anul 1884 cu un succes rasunator pe scena teatrului national din dorinta de a evidentia carentele lumii politice ghidate de principiul machiavelic: „Scopul scuza mijloacele”.

Stefan Tipatescu este un personaj principal principal, static, plat, realizat in maniera realistica, caricatural, principalele trasaturi decurgand din manifestarea diversificata a comicului care defineste contradictia dintre esenta si aparenta. Prefectul vrea sa para sigur de sine, o autoritate politica de necontestat, care conduce cu o mana de fier judetul, in esenta fiind total supus lui neica Zaharia si Zoei, lui lipsindu-i cu desavarsire calitatile de a-si exercita independent functia politica, pentru care se bazeaza pe sprijinul lui Trahanache si pe amorul Zoei („esti candidatul Zoii, esti candidatul lui nenea Zaharia, prin urmare si al meu”).

Este caracterizat de Trahanache care il considera un om „independent, care a facut servicii partidului, tarii... si mie”. Acelasi Trahanache precizeaza, la un moment dat, ca Tipatescu este „baiat bun, dar iute”. Dupa cum se vede, Tipatescu este caracterizat in mod direct de celelalte personaje cu ajutorul unor adjective cu slaba forta expresiva... [citește mai mult]