Moș Goriot - Caracterizare

Referatul a fost validat de către editorii de la Liceunet.ro. Materialele Premium sunt produse de profesori pentru Liceunet.ro

Moș Goriot - Caracterizare

Dacă ești elev în clasa a IX-a este posibil să studiezi „Moș Goriot”, de Honoré de Balzac, întrucât programa pentru limba și literatura română include studierea a cel puțin două opere care să aibă ca tematică „Familia”, iar acest roman este inclus pe listă. Așadar, pentru a veni în ajutorul tău, profesorii noștri de limba și literatura română îți pun la dispoziție materialul „Moș Goriot - Caracterizare”. Acest eseu îți va folosi drept sursă de inspirație pentru redactarea propriilor tale lucrări.

Citește „Moș Goriot - Caracterizare” și vei ști să dai răspunsurile potrivite la școală!

Fragment din text

Romanul „Moș Goriot” al lui Honoré de Balzac este un roman realist, psihologic, făcând parte din ciclul „Comedia Umană”. Acest roman este considerat ca fiind unul dintre cele mai reprezentative romane ale lui Balzac deoarece cuprinde mai multe din elementele ce fac deosebită opera acestuia, cum ar fi caracterul realist al prozei și analizele psihologice deosebit de fine. Evoluția personajului principal și eponim al romanului, Moș Goriot, este prezentată cu toate detaliile unui tablou realist, fiind analizate îndeaproape trăsăturile psihologice ale acestuia, atașamentul său față de fiicele sale frivole, Anastasie și Delphine, generozitatea sa autodistructivă.

Aceste trăsături sunt prezentate atât în mod direct, prin descrieri făcute de narator, de alte personaje sau de însuși Goriot, cât și în mod indirect prin dialoguri ṣi prin prezentarea comportamentului acestuia, adesea enigmatic, însă atât de grăitor. Putem spune că predomină descrierea indirectă, care la început creează o confuzie intenționată cu privire la cine e cu adevărat Goriot. Fiecare locatar al pensiunii are o ipoteză diferită cu privire la misteriosul bătrân. Adevăratul caracter al personajului ni se dezvăluie însă treptat, pe parcursul romanului, prin descoperirile făcute de studentul Rastignac. Trăirile lui Moș Goriot și parcursul său tragic reprezintă firul roșu al romanului, fir în jurul căruia se împletesc și poveștile celorlalte personaje.

Goriot a fost cândva un mare negustor de făinoase, afacerea sa aducându-i o avere frumoasă pe care o gestionează cu grijă: „D. Goriot era un om cumpătat, la care zgârcenia, atât de trebuincioasă celor ce își agonisesc singuri averea degenerase în obicei”. Începutul romanului prezintă o scurtă întoarcere în trecut, ilustrând zilele de „glorie” ale misteriosului domn Goriot din casa Vauquer și decăderea treptată a acestuia... citește mai mult

Moș Goriot - Caracterizare

[0]
Produsul nu are încă un review - poți fi primul care înregistrează un review.