Moromeții | Povestirea pe momentele subiectului

0 0 0 0 0 0 (0 review-uri)
Referatul a fost validat de către editorii de la Liceunet.ro.

Nivel educație

Științe sociale 12

Materie

Limba și literatura română

Nota

9

Număr de pagini

4

Număr de cuvinte

1496

Format fișier

PDF

Moromeții | Povestirea pe momentele subiectului

Moromeții - Povestirea pe momentele subiectului este un eseu realizat de către un elev, care te va ajuta să asimilezi mai bine informațiile din romanul lui Marin Preda și să te pregătești pentru școală și pentru examenul de Bacalaureat.

Vei avea nevoie de acest material în cazul în care nu ai apucat încă să citești romanul „Moromeții” sau nu îți mai amintești exact unele detalii legate de această operă. Informațiile pe care le găsești aici te vor ajuta la formularea propriilor tale eseuri despre acest roman.

Fragment din text
Realismul continuă în literatura română şi după cel de-al Doilea Război Mondial, scriitorii fiind cât mai preocupaţi de realitatea societăţii, de om şi de preocupările lui intelectuale şi spirituale, pe lângă cele materiale.

Unul dintre autorii de proză realişti ai literaturii române interbelice este Marin Preda, care consideră că, în afara unor noţiuni ca istorie, adevăr, realitate, proza n-ar avea niciun înţeles. El consideră că o operă trebuie judecată în funcţie de partea ei de adevăr şi trebuie să transmită un adevăr social şi psihologic, fapt încercat de el în romanele: ,,Moromeţii”, ,,Marele singuratic”, ,,Delirul”, ,,Viaţa ca o pradă”, ,,Cel mai iubit dintre pământeni”.

Romanul ,,Moromeţii”, publicat de Marin Preda în anul 1955 este realist, deoarece surprinde viaţa tăranului român şi mentalitatea lui dinaintea şi după cel de-al Doilea Război Mondial.

Perspectiva narativă este obiectivă, fiindcă relatarea se face la persoana a treia, iar naratorul este omniscient şi omniprezent: ,,Familia Moromete se întorsese mai devreme de la câmp”, iar timpul este cronologic, acţiunea începând cu câţiva ani înaintea celui de-al Doilea Război Mondial continuând un sfert de secol şi se finalizându-se după instalarea Comunismului.

Titlul romanului, ,,Moromeţii”, ne atrage atenţia asupra unei familii cu acelaşi nume reprezentativă pentru pătura socială din care face parte, ţărănimea, urmărită de-a lungul a două volume în viaţa ei de zi cu zi.

Incipitul şi finalul acestei opere literare se încadrează între cele două coordonate ale unui timp, care la-nceputul primului volum este răbdător cu oamenii, ca după un sfert din volumul întâi să înceapă să alerge. Volumul întâi se încheie cu o concluzie necruţătoare: ,,timpul nu mai avea răbdare”... [citește mai mult]