Model caracterizare

Referatul a fost validat de către editorii de la Liceunet.ro. Materialele Premium sunt produse de profesori pentru Liceunet.ro

Model caracterizare

Deveniți mai buni în a scrie caracterizări și eseuri la Limba Romană citind și urmând „Model caracterizare”. Eseul de față conține caracterizarea lui Ilie Moromete și vă arată ce elemente trebuie să cuprindă o bună caracterizare. Atunci când caracterizăm un personaj dintr-o operă literară, trebuie să ținem cont de modalitățile de caracterizare care trebuie folosite pentru a evidenția cât mai bine trăsăturile, fie ele fizice sau morale.

Modelul nostru conține o caracterizare directă, indirectă și o autocaracterizare a personajului principal. Așadar, tot ce aveți nevoie pentru a alcătui un portret cât mai complet. Notă importantă: Această caracterizare este un model și nu trebuie luată ca singurul exemplu posibil. Inspirându-vă din structura acestuia și folosind Ghidul pentru realizarea unei caracterizări corecte, vă va fi mai ușor să alcătuiți o caracterizare pentru orice personaj literar dorit.

Fragment din text

Personajul principal și eponim al operei Moromeții, Ilie Moromete, este prezentat ca dinamic, în același timp progresiv și regresiv, în evoluție și involuție pe parcursul romanului. Moromete este caracterizat de către narator astfel: „Om între doua vârste, pe care mari bucurii sau mari nenorociri îl pot schimba”.

Moromete, reprezentând tipul țăranului român din Câmpia Dunării în perioada interbelică, este prezentat de către narator ca având o personalitate puternica și extrem de bine conturată, subliniind pe parcurs marea deosebire între personajul Moromete de la începutul romanului și acel Moromete de la final.

Caracterizarea directă a personajului Ilie Moromete, realizată de către narator, îl dezvăluie pe Moromete ca un om cu personalitate complexă ce se distinge față de ceilalți în lumea satului. De menționat este faptul că naratorul nu enumeră trăsături, ci doar le sugerează. Cu ajutorul focalizării interne ca perspectivă narativă, naratorul reușește să emită păreri ce sunt puse în seama altor personaje... Cumpărați accesul pentru a citi mai mult

Model caracterizare

[0]
Produsul nu are încă un review - poți fi primul care înregistrează un review.