Moara lui Califar - Caracterizarea lui Moș Califar

Referatul a fost validat de către editorii de la Liceunet.ro. Materialele Premium sunt produse de profesori pentru Liceunet.ro

Moara lui Califar - Caracterizarea lui Moș Califar

„Moara lui Califar - Caracterizarea lui Moș Califar” este un material care îți va fi de mare folos dacă după ce ai studiat nuvela scrisă de Gala Galaction vei primi cerința de a scrie un eseu în care să realizezi caracterizarea unuia dintre personajele textului. Deși nu Moș Califar este personajul principal al textului, acest are o mare importanță în evoluția personajului principal, astfel că este foarte important să cunoști portretul pe care i-l creează autorul și care este relația acestuia cu celelalte personaje.

Pentru a te ajuta să înțelegi cât mai ușor care sunt trăsăturile care îl definesc pe Moș Califar, profesorii noștri de limba română i-au făcut o caracterizare amplă, susținută de citate și exemple din text.

Accesează „Moara lui Califar - Caracterizarea lui Moș Califar” și îți va fi mult mai ușor să te pregătești pentru ora de limba și literatura română.

Fragment din text

„Moara lui Călifar” este prima lucrare semnificativă în proză a lui Gala Galaction (pseudonimul lui Grigore Pişculescu). Prima publicare a lucrării a avut loc în anul 1903, iar preocuparea autorului pentru probleme mistice și contextele lor folclorice și cotidiene se remarcă încă de la început. „Moara lui Călifar” se definește drept nuvelă fantastică de inspirație folclorică, aparținând curentului literar romantic.

Deși personajul principal al operei este tânărul Stoicea, moș Califar poartă o semnificație deosebită în cadrul nuvelei. De acest personaj se leagă misterul ce caracterizează textul, întrucât el administrează moara cea enigmatică ce constituia subiectul principal de dezbateri al torcătoarelor și al bătrânilor din satul Alăuteşti. Ei povesteau despre această moară, situată pe malul unui iaz în care se oglindea, dincolo de o pădure, după care se întindea un tărâm pietros. Se spunea că acolo ar fi persistat prezența diavolului și că fundul iazului ar fi ticsit cu oasele tinerilor care trecuseră pe acolo cu intenția de a se îmbogăți.

Moș Călifar este un personaj individual, secundar, masculin, și este caracterizat atât în mod direct, cât și în mod indirect. Încă de la începutul nuvelei, autorul realizează portretul fizic al personajului, care trădează o serie de însușiri morale. Astfel, moș Călifar avea o „înfăţişare sură”, completată „de ochii lui ce iscodeau tăios din stuful sprâncenilor”. Acesta lasă o impresie puternică și asupra lui Stoicea, care observase „barba sivă, sprâncenele de muşchi uscat” și nasul ca un „cioc de cucuvaie” ale moșului... citește mai mult

Moara lui Califar - Caracterizarea lui Moș Califar

[0]
Produsul nu are încă un review - poți fi primul care înregistrează un review.