Moara cu noroc - Nuvelă realistă, psihologică și socială

0 0 0 0 0 0 (0 review-uri)
Referatul a fost validat de către editorii de la Liceunet.ro.

Nivel educație

Liceu 12

Materie

Limba si literatura romana

Nota

9.5

Număr de pagini

4

Număr de cuvinte

1414

Format fișier

PDF

Eseu argumentativ: Moara cu noroc - Nuvelă realistă, psihologică și socială

„Moara cu noroc - Nuvelă realistă, psihologică și socială” este un eseu redactat de către un elev, însă este complex și foarte bine structurat, de aceea merită să arunci o privire și peste acest exemplu atunci când vei învăța această operă pentru examenul de Bacalaureat. În acest eseu sunt scoase foarte bine în evidență motivele pentru care „Moara cu noroc” este considerată o nuvelă realistă, psihologică și socială, dar vei găsi și un scurt rezumat, care te va ajuta să înțelegi mai bine opera lui Slavici.

Fragment din text
Scriitorul este un adevărat moralist, lucru pe care îl reflectă şi tematica nuvelisticii sale, inspirată din lumea satului ardelean. Astfel, „Gura satului”, „Comoara” sau „Moara cu noroc” sunt nuvele care ilustrează concepţia potrivit căreia averea nu aduce întotdeauna şi fericirea.

Alături de tema realistă a banului, în „Moara cu noroc” este ilustrată şi tema familiei. Această operă trebuie privită nu numai ca o nuvelă realistă, ci şi ca una psihologică şi socială.

Acţiunea nuvelei este plasată în Ardeal, în pusta arădeană, la cârciuma de la Moara cu noroc, în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, mai precis, de la Sf. Gheorghe, la Paşti, adică timp de aproape un an.

Incipitul nuvelei, adică secvenţa de început, este chiar o enunţare explicită a temei, prin cuvintele bătrânei, soacra lui Ghiţă: „Omul să fie mulţumit cu sărăcia sa, că dacă e vorba, nu bogăţia, ci liniştea colibei tale te face fericit”. Este enunţată aici intriga nuvelei, dorinţa lui Ghiţă de a se îmbogăţi. Astfel, întreaga evoluţie a cizmarului Ghiţă, care alege să ia în arendă hanul de la Moara cu noroc pentru a dobândi avere, ilustrează ceea ce bătrâna, cu experienţa unei vieţi trăite în linişte, ştie. Incipitul se asociază cu descrierea atmosferei senine care domneşte în familia lui Ghiţă. Dragostea pentru Ana şi bucuria pe care o simt amândoi privindu-l pe copil reprezintă o imagine luminoasă care contrastează puternic cu finalul nuvelei... [citește mai mult]