Moara cu noroc - Caracterizarea lui Lică Sămădăul

0 0 0 0 0 0 (0 review-uri)
Referatul a fost validat de către editorii de la Liceunet.ro.

Nivel educație

normal 12

Materie

Limba și literatura română

Nota

9.5

Număr de pagini

2

Număr de cuvinte

567

Format fișier

PDF

Moara cu noroc - Caracterizarea lui Lică Sămădăul

Ai studiat la școală nuvela „Moara cu noroc” de Ioan Slavici, iar acum ai primit cerința de a realiza caracterizarea unuia dintre personaje? Accesând acest material trimis de un profesor de limba și literatura română vei afla care sunt principalele trăsături de caracter ale lui Lică Sămădăul și care este relația lui cu celelalte personaje și cum este văzut de către acestea.

În plus, materialul „Moara cu noroc - Caracterizarea lui Lică Sămădăul” te va ajuta să înțelegi mai bine opera scrisă de Ioan Slavici.

Fragment din text
Scriitor realist, Ioan Slavici trasează cu atenţie pentru detalii atât portretul fizic, cât şi pe cel moral al Sămădăului. Portretul fizic insistă asupra înfăţişării sale de om matur: „de treizeci şi şase de ani, înalt, uscăţiv şi supt la faţă, cu mustaţa lungă, cu ochii mici şi verzi şi cu sprâncenele dese şi împreunate la mijloc”, care trimite şi la un personaj rău şi nemilos, aşa cum sugerează şi profilul moral intuit de Ana: „Lică e un om rău şi primejdios, asta se vede din ochii lui, din rânjetul lui...”.

Portretul moral făcut de narator sămădăului, în general, ca ocupaţie, se potriveşte ca o mănuşă celui mai de seamă dintre ei: „Sămădăul nu e numai om cu stare, ci mai ales om aspru şi neîndurat... care ştie toate înfundăturile, cunoaşte pe toţi oamenii buni şi mai ales pe cei răi, de care tremură toată lunca... dar sămădăul e mai presus de toate om tăcut...el ştie numai pentru nevoile lui”... [citește mai mult]