Mara de Ioan Slavici Rezumat pe capitole

6 6 6 6 6 6 (1 review-uri)
Referatul a fost validat de către editorii de la Liceunet.ro. Materialele Premium sunt produse de profesori pentru Liceunet.ro

Nivel educație

Real 12

Materie

Limba și literatura română

Nota

10

Număr de pagini

6

Număr de cuvinte

2672

Format fișier

PDF

Mara de Ioan Slavici Rezumat pe capitole

Ai studiat romanul „Mara” de Ioan Slavici, dar nu îți mai amintești cele mai semnificative momente și dorești să poți accesa un rezumat al operei? Profesorii noștri de limba și literatura română vin în ajutorul tău și ți-au pregătit materialul „Mara Rezumat pe capitole” cu ajutorul căruia vei reuși să te pregătești mai bine pentru școală și pentru examene. În plus, accesând și citind acest rezumat pe capitole al operei lui Ioan Slavici îți va fi mult mai ușor să redactezi eseuri de nota 10, care să respecte cerința de la subiectul III al Bacalaureatului, pentru că aici găsești toate informațiile de care ai nevoie.

Fragment din text
Rezumat pe capitole

În romanul „Mara” evenimentele sunt prezentate în ordine cronologică, opera fiind compusă din 21 de capitole ale căror titluri surprind esenţialul. Acțiunea urmărește tiparul momentelor subiectului, alternând planurile narative. Narațiunea este povestită la persoana a treia, autorul fiind omniprezent și omniscient. Acțiunea are loc în localitățile Radna și Lipova, de-a lungul Mureșului, dar și în Arad, autorul prezentând în introducere și personajele principale și relațiile dintre acestea.

În primul capitol, intitulat „Sărăcuții mamei”, este prezentat personajul principal, Mara, o precupeață văduvă, săracă, ce are doi copii. Fostul său soț, Bârzovanu, de profesie cizmar, avea patima băuturii. Autorul ne prezintă programul săptămânal al precupeței, care marți dimineața trecea pe malul drept al Mureșului, pentru a merge la piață, iar joi dimineața putea fi găsită pe malul stâng al Mureșului, pentru a-și vinde produsele. Nu pierdea vremea, iar vineri noaptea pleca spre târgul din Arad. Banii proveniți din vânzări îi punea deoparte, pentru educația copiilor. De asemenea, din primul capitol cititorul află că Mara voia să-și trimită fiica la mănăstire, în Lipova.

În cel de-al doilea capitol, initulat „Maica Aegidia”, acțiunea este concentrată asupra copiilor Marei. Persida este primită la mănăstire de către Maica Aegedia. La mănăstire, Persida este vizitată de către fratele său, Trică. Acesta îi povestește cum fusese bătut de către Costi Balcovici, cel care îi ținea locul învățătorului său. Sora sa decide să fugă alături de acesta, pentru a-l scăpa de tratamentul bătăilor, cu o luntre, pe Mureș. Luntrea însă este luată de valuri, din cauza debitului ridicat al râului. Mai mulți localnici sar în ajutorul celor doi, care sunt astfel salvați. Persida îi spune mamei sale că a fugit pentru a-și proteja fratele și se întoarce la mănăstire.

În capitolul al treilea, „Furtuna cea Mare”, Trică este exmatriculat din școală, pentru că nu era ascultător și nu învăța. Mama sa încearcă să îi găsească o școală mai bună, apoi se gândește că o variantă mai potrivită ar fi să îl facă ucenic la un atelier. Astfel, ea încearcă să îl trimită la mănăstire, dar într-un final se convinge de faptul că cea mai bună opțiune este să îl facă ucenic la atelierul cojocarului Bocioacă.

În următorul capitol, cel de-al patrulea, intitulat „Primăvara”, aflăm că Persida îl cunoaște din întâmplare pe ... [citește mai mult]