Maitreyi Rezumat

0 0 0 0 0 0 (0 review-uri)
Click aici și descarcă acum

Descărcare gratuită

Referatul a fost validat de către editorii de la Liceunet.ro. Materialele Premium sunt produse de profesori pentru Liceunet.ro

Nivel educație

Filologie 12

Materie

Limba și literatura română

Nota

10

Număr de pagini

3

Număr de cuvinte

947

Format fișier

PDF

Maitreyi Rezumat

„Maitreyi Rezumat” reprezintă un eseu gratuit, extrem de folositor pentru orice elev care studiază acest roman scris de Mircea Eliade - partea bună este că acum îl poți accesa gratuit. Rezumatul operei literare „Maitreyi” te va ajuta să îți readuci aminte momentele-cheie ale romanului, dar poate fi util și pentru elevii care nu l-au citit încă. În plus, rezumatul complet al romanului Maitreyi conține cele mai importante întâmplări, dar și citate și scurte explicații, care fac textul mai ușor de înțeles și de reținut. Accesează rezumatul romanului „Maitreyi” și vei ști exact care sunt informațiile pe care trebuie să le reții pentru examenul de Bacalaureat.

Fragment din text
„Maitreyi”, opera literară publicată de către Mircea Eliade în perioada interbelică, reprezintă un roman al experienţiei, acesta având la bază însemnările autorului din timpul studiilor în India. Impresia de autenticitate este conferită de caracterul subiectiv al romanului, dar şi de faptul că punctul de pornire al acestuia se regăseşte într-o experienţă exotică reperabilă în biografia autorului.

Subiectul este inspirat din experienţa reală a autorului, Eliade trăind o poveste de dragoste cu o indiancă pe nume Maitreyi, fiica gazdei sale din India. Jurnalul lui Eliade se suprapune parţial peste jurnalul lui Allan, personajul-narator, notiţele acestuia din urmă, rescrise şi interpretate, alcătuind textul romanului.

Într-o intercalare a prezentului cu trecutul, naratorul prelucrează consemnările din propriul jurnal ţinut în timpul şederii sale în India, punând astfel bazele unei duble perspective asupra evenimentelor, vizibile încă din incipit: ,,Am şovăit atâta în faţa acestui caiet pentru că n-am reuşit să aflu încă ziua precisă când am întâlnit-o pe Maitreyi. În însemnările mele din acel an n-am găsit nimic.”. Astfel, încă de la început aflăm faptul că Allan, personajul-narator, rescrie întâmplările prin care a trecut în India, pe baza jurnalului său şi a propriilor amintiri.

Allan, tânăr inginer englez, lucrează la o societate de canalizare în Calcutta. Acesta se îmbolnăveşte de malarie şi este spitalizat. Ulterior, în perioada de recuperare, este invitat de către inginerul bengalez Narenda Sen să locuiască la el acasă. Apropierea dintre Allan şi Narenda Sen facilitează întâlnirea tânărului cu fiica indianului, Maitreyi. În scurtele lor întâlniri, cum ar fi vizita pe care Maitreyi i-o face la spital, împreuna cu tatăl ei, Allan nu se simte atras de aceasta, considerând-o ciudată şi chiar respingătoare ,,Mi se părea urâtă – cu ochii ei prea mari şi prea negri, cu buzele cărnoase şi răsfrânte, cu sânii puternici, de fecioară bengaleză crescută prea plin, ca un fruct trecut în copt”.

Treptat, în special după instalarea în casa inginerului, percepţia lui Allan se modifică. Astfel, fata urâtă devine o femeie atrăgătoare care îl cucereşte cu aerul său misterios: ,,Maitreyi mi s-a părut, atunci, mult mai frumoasă, în sari de culoarea ceaiului palid, cu papuci albi cusuţi în argint, cu şalul asemenea cireşelor galbene […]”. Detaliile vestimentare accentuează exotismul femeii orientale, aceste veşminte tradiţionale fermecând ochii occidentalului. Apropierea celor doi este, iniţial, încurajată de întreaga familie. Scopul ascuns al lui Narenda Sen era acela de a-l adopta pe Allan, pentru ca apoi să se mute cu toţii în Anglia. Allan interpretează atitudinea inginerului ca fiind una de susţinere a posibilei căsătorii cu Maitreyi.

Relaţia dintre cei doi suportă o serie de transformări, de la înfiriparea sentimentului erotic, până la conştientizarea iubirii puternice pe care o poartă unul altuia. Cei doi tineri se apropie tot mai mult cu ocazia lecţiilor de bengaleză oferite lui Allan, deşi, iniţial, Maitreyi pare a-l considera doar un bun prieten. Pe măsură ce o cunoaşte mai bine pe Maitreyi, Allan cunoaşte totodată lumea indiană, adolescenta fiind un simbol al exoticului Orient. Inteligentă şi instruită, Maitreyi îl surprinde pe Allan cu preocupările sale intelectuale. Astfel, ea scrie şi ţine discursuri filosofice în faţa auditoriului, este cunoscută şi apreciată de către elita bengaleză, compune poezii şi îl are drept guru pe Tagore. Inocentă fiind, ea îi povesteşte lui Allan despre iubirea pe care o simţea în copilărie pentru un copac cu şapte frunze. Naivitatea fetei este dovedită şi de faptul că nu realizează că este prinsă într-un joc al dragostei. Totul porneşte de la mici jocuri şi atingeri nevinovate care se transformă într-un sentiment puternic, Maitreyi dăruindu-i-se lui Allan nu doar sufleteşte, ci şi trupeşte.

După această scenă, sentimentele devin tot mai puternice, iar cei doi îndrăgostiţi conştientizează că iubirea lor e prea mare pentru a putea fi negată. Maitreyi, simţindu-se vinovată pentru dragostea pe care i-o poartă lui Allan, dar şi pentru dăruirea sa totală, oficiază o logodnă secretă, în mijlocul naturii. În cadrul acestui ceremonial, Maitreyi rosteşte un jurământ în faţa elementelor naturii: ,,Mă leg de tine, pământule, că eu voi fi a lui Allan şi nimănui altuia. Voi creşte din el ca iarba din tine. Și cum aştepți tu ploaia, aşa îi voi aştepta eu venirea, şi cum îţi sunt ţie razele, aşa va fi trupul lui mie.”. Acest legământ dovedeşte dragostea imensă a adolescentei, al cărei spirit feciorelnic se împleteşte cu dorinţa de a se uni cu fiinţa iubită.

Planurile le sunt însă anulate în mod neintenţionat de către Chabu, sora Maitreyiei, care dezvăluie părinţilor acesteia idila celor doi. Povestea de dragoste este, astfel, încheiată definitiv. Narenda Sen, reprezentant al tradiţiilor bengaleze, nu acceptă legătura amoroasă dintre fiica sa şi un tânăr din afara castei lor, motiv pentru care Allan este nevoit să părăsească locuinţa acestora. Apoi, tânărul se retrage în Himalaya pentru a-şi vindeca sufletul, iar Maitreyi, sacrificându-se din iubire, se dăruieşte unui vânzător de fructe cu scopul de a fi alungată ulterior din casa tatălui său şi de a-l putea urma pe Allan, însă fără izbândă. În acelaşi timp, familia este zdruncinată de moartea mezinei, Chabu, din cauza unor crize de nebunie.

Retragerea lui Allan în munţi îi oferă acestuia ocazia de a medita asupra celor întâmplate şi asupra propriilor trăiri. În urma unor relaţii pasagere, Allan ajunge la concluzia că o dragoste atât de puternică precum cea pe care o simte pentru Maitreyi nu va putea fi uitată. În final, dominat de incertitudini, Allan doreşte să primească o confirmare privind sentimentele fetei, romanul încheindu-se cu remarca: ,,Aş vrea să privesc ochii Maitreyiei…”.

Concluzionând, putem spune că ,,Maitreyi” prezintă incompatibilitatea dintre două mentalităţi diferite: cea orientală şi cea occidentală. Având la bază o experienţă autobiografică, romanul lui Eliade a trezit mereu interesul cititorilor, aceştia devenind martorii unei iubiri care trece proba timpului... [citește mai mult]