Lumină iarna de Ion Pillat | Comentariu pe strofe

Referatul a fost validat de către editorii de la Liceunet.ro. Materialele Premium sunt produse de profesori pentru Liceunet.ro

Rezumat: Lumină iarna de Ion Pillat | Comentariu pe strofe

Poezia Lumină, iarna a fost scrisă de Ion Pillat și publicată pentru prima oară în volumul de versuri intitulat „Limpezimi”, în anul 1928. Pentru a reuși să înțelegi mai bine mesajul acestei poezii, profesorii Liceunet au redactat un comentariu pe strofe. Cu ajutorul acestuia vei afla care este tematica poeziei Lumină, iarna de Ion Pillat și te vei familiariza cu stilul autorului.

Totodată, acest material este o sursă de inspirație pentru a putea scrie propriul comentariu pe strofe al poeziei Lumină, iarna de Ion Pillat.

Fragment din text

Titlul poeziei („Lumina, iarna”) este deosebit de sugestiv, în primul rând fiindcă anotimpul ales este un puternic simbol pentru ultima perioadă din cadrul existenței umane (de aici și expresia „iarna vieții”). Astfel, eul liric își exprimă, în poezia de față, sentimentele și trăirile ce corespund cu perioada în care acesta se găsește: apusul vieții sale. Confruntat cu această realitate, el se oprește asupra luminii pe timp de iarnă, o lumină-simbol care îl aduce mai aproape de Divinitate.

Opera lui Ion Pillat este structurată în patru strofe a câte patru versuri fiecare, deschizându-se cu o afirmație aparent simplă („A nins”). Scopul acestui început este acela de a stabili atât contextul interior, cât și pe cel exterior al celor exprimate prin intermediul poeziei. Acest context este unul hibernal, atât din punct de vedere fizic (anotimpul în sine), cât și emoțional. „A nins” atât afară, cât și în sufletul eului liric, care trebuie să se confrunte cu anii bătrâneții, care par a „ninge” și peste ființa acestuia. Întâlnindu-se cu soarele, „codrul cu trunchiuri de cărbune”, formează „umbre-albastre” pe zăpadă... Cumpărați accesul pentru a citi mai mult

Lumină iarna de Ion Pillat | Comentariu pe strofe

[0]
Produsul nu are încă un review - poți fi primul care înregistrează un review.