Levantul - Caracterizarea personajului principal (Manoil)

0 0 0 0 0 0 (0 review-uri)
Referatul a fost validat de către editorii de la Liceunet.ro. Materialele Premium sunt produse de profesori pentru Liceunet.ro

Nivel educație

Filologie 12

Materie

Limba și literatura română

Nota

10

Număr de pagini

3

Număr de cuvinte

982

Format fișier

PDF

Levantul - Caracterizarea personajului principal (Manoil)

„Levantul - Caracterizarea personajului principal (Manoil)” este un material pe care profesorii noștri de limba și literatura română l-au conceput pentru a te ajuta să înțelegi mai bine opera scrisă de Mircea Cărtărescu. Accesând acest eseu vei găsi principalele modalități de caracterizare ale personajului principal al epopeei, Manoil, dar și alte informații care îți vor fi folositoare pentru a da răspunsurile potrivite la întrebările din manualul școlar.

Totodată, citind „Levantul - Caracterizarea personajului principal (Manoil)” vei învăța care sunt pașii pe care trebuie să-i respecți pentru a fi sigur că vei obține punctajul maxim.

Fragment din text
„Levantul” este o epopee structurată în 12 cânturi publicată de autorul contemporan Mircea Cărtărescu în anul 1990. Ingeniozitatea, erudiția și umorul de care dă dovadă Cărtărescu în acest poem, remarcă opera ca fiind una de excepție, atât la nivel național, cât și internațional. Povestea prezintă peripețiile prin care trec Manoil și însoțitorii săi, în călătoria lor de eliberare a poporului român de sub conducerea unui Vodă tiran. Personajul lui Manoil este deosebit nu doar datorită rolului central pe care îl joacă în poem, ci și datorită faptului că este un alter ego al autorului.

Manoil este un personaj principal, masculin, modern, individual și complex. Trăsăturile sale ne sunt prezentate atât în mod direct, din descrierile naratorului-observator, cât și indirect, prin comportamentul „căuzașului” și dialogul său cu celelalte personaje. Pe scurt, putem spune că Manoil este un intelectual visător, un „june” patriot, un poet curajos, care suferă din cauza stării dezolante a poporului său. Naratorul-autor își exprimă adesea, în mod direct, opinia despre Manoil, și marea simpatie pe care i-o poartă: „Manoile, cum te plâng!/ În poema mea bizară ai pornit cu pasul stâng.”

Una din trăsăturile principale ale lui Manoil este înverșunarea, pasiunea cu care își dorește să doboare tiranul ce conduce țara sa și să curme destinul trist al poporului său, acesta din urmă fiind în ultimul timp dominat de mai mulți Vodă nedrepți și răi. Poeziile pe care le scrie Manoil, gândurile care îi ocupă mintea sunt toate îndreptate spre această cauză măreață... [citește mai mult]