Leonardo da Vinci | Referat

Referatul a fost validat de către editorii de la Liceunet.ro. Materialele Premium sunt produse de profesori pentru Liceunet.ro
  • Științe sociale 12
  • Istorie - 3 ore
  • 10
  • 3
  • 772
  • PDF

Leonardo da Vinci | Referat

Leonardo da Vinci (Leonardo di ser Piero da Vinci) s-a născut în 1452 în localitatea Vinci (Italia). Este considerat unul dintre cei mai importanți reprezentanți ai Renașterii. Operele acestuia se regăsesc în cele mai importante galerii de artă și muzee din lume: Muzeul Luvru, Muzeul Britanic (Londra), Librăria Regală din Castelul Windsor, Galeria Uffizi (Florența), Galeria Națională de Artă din Washington, etc. În afara artelor, Leonardo da Vinci s-a făcut remarcat în arhitectură, geologie, fizică, inginerie, anatomie, etc. și a lasăt în urmă invenții de seamă printre care putem enumera conceperea unor aparate de zburat rudimentare, un calculator, studii legate de energia solară sau faimosul desen ”omul vitruvian”. Decesul acestuia a avut loc în Amboise (Franța), care în ziua de azi este înfrățită cu locul de naștere a lui da Vinci.

Citește acest referat pentru a afla mai multe despre viața unui personaj care a avut o influență semnificativă asupra renascentismului.

Fragment din text

Leonardo da Vinci (1452-1519) – marele artist al Renașterii

Marele artist renascentist Leonardo da Vinci a întrunit în persoana sa mai multe calități artistice și profesionale, precum cele de pictor, sculptor, arhitect, inginer și cercetător. Pentru a ajunge să ne bucure privirile cu marile sale capodopere, în spatele acestora stau ascunse și trudite numeroase ore de studiu – anatomia, optica și hidraulica constituind domenii în care artistul a reușit să anticipeze numeroase din descoperirile științei actuale.

În anul 1452 Leonardo vede lumina zilei în orășelul Vinci din vecinătatea Florenței, ca fiu al unui notar. Familia se va muta ulterior la Florența, Leonardo putând beneficia astfel de studii în acest oraș. Aflat în slujba mai multor artiști de-a lungul anilor (Andrea del Verrocchio, Antonio Pollaiuolo), la vârsta de 26 de ani, în 1478, Leonardo da Vinci devine maestru independent.

Din anul 1482 se va muta la Milano, lucrând aici pentru ducele de Milano, Lodovico Sforza. Nu știm exact motivul care i-a atras pașii spre Milano, cu atât mai mult cu cât la Florența începuse sub comandă primele sale lucrări de anvergură, rămase nefinalizate. Printre acestea sunt incluse și... Cumpărați accesul pentru a citi mai mult

Leonardo da Vinci | Referat

[0]
Produsul nu are încă un review - poți fi primul care înregistrează un review.