De la noi la Cladova Rezumat

0 0 0 0 0 0 (0 review-uri)
Referatul a fost validat de către editorii de la Liceunet.ro. Materialele Premium sunt produse de profesori pentru Liceunet.ro

Nivel educație

normal 9

Materie

Limba și literatura română

Nota

10

Număr de pagini

2

Număr de cuvinte

651

Format fișier

PDF

De la noi la Cladova Rezumat

„De la noi la Cladova” este nuvela a cărei rezumat îl găsești chiar aici, care aparține scriitorului Gala Galaction și care are ca tema centrală iubirea, motiv pentru care acest text a fost inclus în programa pentru limba și literatura română, clasa a IX-a, și este posibil să îl studiezi atunci când vei parcurge capitolul „Iubirea”. Pentru a-ți reaminti secvențele principale ale acestei opere, profesorii Liceunet au redactat materialul „De la noi la Cladova Rezumat” și au inclus toate detaliile pe care trebuie să le cunoști pentru a putea da răspunsuri corecte la școală. De asemenea, citind rezumatul acesta corect și complet al textului „De la noi la Cladova” vei vedea cum trebuie structurat corect un material de genul acesta pentru a primi notele dorite la școală.

Fragment din text
Gala Galaction este pseudonimul literar al scriitorului român Grigore Pişculescu, preot ortodox și profesor de teologie. Nuvela „De la noi la Cladova” a fost publicată în revista „Viaţa socială”, în anul 1910. Apoi, aceasta a fost inclusă în sumarul volumului de debut al scriitorului, „Bisericuţa din Răzoare”, în anul 1914. Acțiunea nuvelei se petrece în Cladova sârbească, unde are loc povestea de dragoste neîmplinită dintre preotul Tonea și Borivoje, sârboaica tânără care se îndrăgostește de el. Preotul era un om credincios, cu principii morale solide și respect față de divinitate. Acesta are o familie numeroasă, alcãtuită din soţia sa şi cinci copii.

Într-o zi,în preajma Paştelui (în duminica Tomii, prima duminică de după Paşti), jupân Traico îl vizitează pe Tonea la biserica unde acesta slujeşte. Aflăm că Jupân Traico era un om cinstit şi de încredere, care venise la preotul Tonea pentru a-i cere o sumă de bani. Fiindcă îl cunoştea foarte bine, preotul are încredere în el şi îi oferă pe loc banii de care are nevoie.

Alături de Jupân Traico se află soția lui, o femeie frumoasă, cu mult mai tânără decât el, pe nume Borivoje. În urma întâmplării de la biserică, Borivoje şi preotul Tonea se întâlnesc pentru prima oară, înfiripându-se astfel o dragoste aproape ireală, la prima vedere. Femeia vorbea destul de greu limba română, înțelegându-se mai degrabă din priviri cu preotul. Cu toate acestea, tocmai prin lipsa rostirii cuvintelor, iubirea celor doi dobândește intensitate, profunzime și inocență. După câteva zile de la plecarea lor, preotul a întâlnit o femeie căreia Borivoje i se confesase cu privire la sentimentele sale. Aceasta îi spune, confidențial, că fata s-a îndrăgostit de el. Sărbătorile se apropiau, iar Jupân Traico îl cheamă pe preotul Tonea să își ridice dobânda. Trecerea ... [citește mai mult]