La hanul lui Mânjoală - Caracterizarea hangiței

0 0 0 0 0 0 (0 review-uri)
Referatul a fost validat de către editorii de la Liceunet.ro. Materialele Premium sunt produse de profesori pentru Liceunet.ro

Nivel educație

Matematică-Informatică 9

Materie

Limba și literatura română

Nota

10

Număr de pagini

3

Număr de cuvinte

843

Format fișier

PDF

La hanul lui Mânjoală - Caracterizarea hangiței

Vrei să fii 100% pregătit pentru școală și să poți răspunde la orice întrebare despre nuvela „La hanul lui Mânjoală”, scrisă de Ion Luca Caragiale? Atunci îți recomandăm să citești și materialul „La hanul lui Mânjoală - Caracterizarea hangiței”. Acest eseu îți va folosi pentru a vedea cum trebuie să structurezi informațiile, dar te va ajuta și să îți reamintești secvențe importante ale firului epic.

Accesează „La hanul lui Mânjoală - Caracterizarea hangiței” și vei benefica de un ajutor util pentru pregătirea la limba și literatura română.

Fragment din text
Nuvela fantastică „La hanul lui Mânjoală” de Ion Luca Caragiale a fost publicată pentru prima dată în anul 1898 în revista „Gazeta Săteanului”. Nuvela a fost apoi retipărită în volumele „Momente ”(1901) și „Nuvele, povestiri” (1908).

Caragiale ilustrează în această lucrare mitul folcloric al vrăjitoarei malefice. Aceasta întoarce din drum călătorii, tulburându-i și scoțând la suprafață dorințe ascunse, dar odată iesiți din cercul magiei diavolești, aceștia își reiau cursul normal al existenței. Personajul ce întrupează acest mit în „La hanul lui Mânjoală” este Marghioala Mânjoală, văduva fostului hangiu.

Marghioala este personaj secundar din perspectiva prezenței directe în povestire, dar personaj principal având în vedere raporturile cu personajul-narator. Personaj feminin, individual, ea este personajul-cheie care introduce cititorul într-un univers fantastic, autorul sugerând că femeia deținea puteri supranaturale. Soțul său murise cu cinci ani în urmă, iar Mânjoloaia rămăsese cu responsabilitatea datoriilor, pe care le plătise în totalitate. În plus, aceasta reușise chiar să facă niște ajustări.

Cocoana Marghioala, precum o numea personajul-narator, Fănică, este caracterizată atât în mod direct (de către alte personaje), cât și în mod indirect, portretul acesteia reieșind din propriile gânduri, acțiuni și trăiri. Fănică o consideră o femeie puternică, pragmatică, eficientă și harnică: „Zdravănă femeie! Ce a făcut, ce a dres, de unde era cât p-aci să le vânză hanul când trăia bărbatu-său, acuma s-a plătit de datorii, a dres acaretul, a mai ridicat un grajd de piatră, și încă spun toți că trebuie să aibă și parale bune”... [citește mai mult]