La hanul lui Mânjoală - Caracterizare Fănică

0 0 0 0 0 0 (0 review-uri)
Referatul a fost validat de către editorii de la Liceunet.ro. Materialele Premium sunt produse de profesori pentru Liceunet.ro

Nivel educație

Filologie 9

Materie

Limba și literatura română

Nota

10

Număr de pagini

3

Număr de cuvinte

832

Format fișier

PDF

La hanul lui Mânjoală - Caracterizare Fănică

„La hanul lui Mânjoală - Caracterizare Fănică” este un material cu ajutorul căruia vei învăța să scrii eseuri întocmai ca cele cerute la examenul de Bacalaureat. Profesorii noștri de limba și literatura română au structurat acest text în așa fel încât să te ajute să îți amintești firul epic al nuvelei scrise de Ion Luca Caragiale, însă axându-se pe trăsăturile de caracter dominante ale personajului principal.

Astfel, accesând „La hanul lui Mânjoală - Caracterizare Fănică” vei descoperi cum este văzut Fănică de celelalte personaje, cum acționează în relația cu ele, dar și cum se autocaracterizează. Toate aceste detalii te vor ajuta să înțelegi mai bine stilul și viziunea autorului.

Fragment din text
Nuvela fantastică „La hanul lui Mânjoală” de Ion Luca Caragiale se distinge de alte opere similare prin încorporarea a trei universuri diferite: comic, tragic și fantastic. Publicată pentru prima dată în anul 1898 în revista „Gazeta Săteanului”, nuvela a fost apoi retipărită în volumele „Momente” (1901) și „Nuvele, povestiri” (1908).

Caragiale face referire, în lucrarea sa, la mitul ancestral conform căruia acela care folosește practici vrăjitorești este pedepsit dacă nu reușește să iasă de sub influența farmecelor. Întâmplările narate sunt puse pe seama unui drumeț ce poposește la un han, straniu, în drum spre casa pocovnicului Iordache. Personajul devine însuși naratorul, povestirea realizându-se la persoana întâi. Astfel, experiențele călătorului dobândesc o notă personală, iar impactul asupra cititorului se accentuează.

Având în vedere importanța prezenței directe de-a lungul desfășurării acțiunii, personajul-narator al acestei povestiri (Fănică) se clasifică drept personaj principal. Fiul unui boier de țară, urmând să se însoare, acesta se îndreaptă către casa viitorului socru. Pe drum, oprește la hanul lui Mânjoală, plănuind să nu petreacă acolo mai mult timp decât trebuia, aflându-se deja în întârziere. Fănică pare lipsit de simțul responsabilității din această cauză, însă motivele sunt revelate mai târziu... [citește mai mult]