În vreme de război - Caracterizare Stavrache

0 0 0 0 0 0 (0 review-uri)
Referatul a fost validat de către editorii de la Liceunet.ro. Materialele Premium sunt produse de profesori pentru Liceunet.ro

Nivel educație

normal 11

Materie

Limba și literatura română

Nota

10

Număr de pagini

3

Număr de cuvinte

905

Format fișier

PDF

În vreme de război - Caracterizare Stavrache

„În vreme de război - Caracterizare Stavrache” este un material care te va ajuta să conturezi portretul personajului principal al nuvelei scrise de Ion Luca Caragiale, dar și să îți reamintești întâmplările care se petrec de-a lungul celor trei capitole și tema pe care autorul o abordează. Citind acest eseu vei vedea cum este caracterizat personajul principal al nuvelei atât în mod direct, cât și indirect, în funcție de gesturile și acțiunile sale.

Citește „În vreme de război - Caracterizare Stavrache” și vei vedea care sunt informațiile pe care trebuie să le ai în vedere pentru ca eseul tău să fie complet.

Fragment din text
Nuvela „În vreme de război”, scrisă de Ion Luca Caragiale, a fost publicată pentru prima dată în anul 1898. Opera este o nuvelă realist-psihologică, ce conține numeroase elemente naturaliste. Pe parcursul acesteia, autorul urmărește evoluția unei obsesii până la apogeul său, reprezentat de starea de nebunie.

Cel care devine victima acestei nebunii este chiar protagonistul, Stavrache. Personaj principal, individual, masculin, Stavrache este caracterizat, pe parcursul nuvelei, atât în mod direct, cât și indirect.

La început, Stavrache este prezentat în antiteză cu fratele său, drept un om simplu și onest ce apără onoarea familiei sale. Fiind un hangiu cinstit, el este revoltat din cauza fărădelegilor fratelui său, despre care tocmai aflase că, timp de câțiva ani, condusese o bandă de tâlhari. Se întrezărește chiar și o făclie a iubirii fraterne, atunci când, pentru a-l proteja pe Iancu, Stavrache îl sfătuiește să se înroleze în armată, ţinând cont că se aflau în plin război... [citește mai mult]