Iliada - Rezumat

Referatul a fost validat de către editorii de la Liceunet.ro. Materialele Premium sunt produse de profesori pentru Liceunet.ro
  • Filologie 11
  • Literatură universală
  • 10
  • 4
  • 1569
  • PDF

Iliada - Rezumat

Ești elev în clasa a XI-a și studiezi disciplina literatură universală? Atunci trebuie să știi că printre operele pe care este posibil să le întâlnești în manualul tău școlar se numără și epopeea „Iliada”. Dacă nu ai apucat încă să citești acest text sau dacă nu ai înțeles exact firul evenimentelor, citind materialul „Iliada - Rezumat”, pus la dispoziție de profesorii noștri specializați, vei reuși să te pregătești de nota 10.

Accesează rezumatul operei Iliada și vei afla care sunt temele pe care le abordează epopeea scrisă de Hormer, care sunt eroii care se fac remarcați, precum și detalii semnificative despre acțiune.

Fragment din text

„Iliada” este o epopee care stă la baza culturii occidentale, atât prin vechimea sa, cât și prin marea sa valoare literară. Este o operă compusă oral și transmisă pe această cale de-a lungul mai multor generații, iar prima sa variantă scrisă datează aproximativ din secolul al VIII-lea î.Hr. . Tradițional, „Iliada” este atribuită lui Homer (sau Homeros), poet epic și aed, care după spusele lui Herodot („părintele istoriei”), s-a născut în Ionia sau în insula Chios, cam în aceeași eră.

De altfel, Homer are cel puțin șapte biografii recunoscute, desigur, fiecare din ele fictivă într-o măsură sau alta. Ca „poet suveran”, „primul și cel mai mare dintre poeții epici”, naționalitatea lui Homer a fost disputată de mai multe popoare antice, fiecare din acestea dorind să demonstreze că nașterea sa a avut loc pe meleagurile acelor țări. Astfel se explică și etimologia numelui: acesta ar însemna „ostatec”, dacă e să dăm crezare biografiei ce spune că marele rapsod a fost un babilonian, pe numele său adevărat, Tigranes, care și-a schimbat, însă, acest nume atunci când ar fi fost luat în captivitate de către greci.

Dar mai populară e înțelegerea numelui Homeros ca „cel orb”. Deși în mare parte contradictorii, toate biografiile lui Homer tind să recunoască faptul că acesta a fost nevăzător. Și aici, însă, poate să fie vorba de o convenție. Homer ar fi considerat „orb”, numai fiindcă nu vede ca toți ceilalți, ci e „posedat” de o „viziune divină”, care îi permite să privească în interiorul lumii zeilor și a eroilor, arătându-le obiectiv viciile și virtuțile exemplare. Datorită „orbirii” sale, Homer citește și poate să recite corect și sublim istoria și miturile... Cumpărați accesul pentru a citi mai mult

Iliada - Rezumat

[0]
Produsul nu are încă un review - poți fi primul care înregistrează un review.