Greuceanu - Caracterizare

0 0 0 0 0 0 (0 review-uri)
Referatul a fost validat de către editorii de la Liceunet.ro. Materialele Premium sunt produse de profesori pentru Liceunet.ro

Nivel educație

Gimnaziu 5

Materie

Limba și literatura română

Nota

10

Număr de pagini

3

Număr de cuvinte

738

Format fișier

PDF

Greuceanu - Caracterizare

Greuceanu este personajul principal al basmului cu același nume scris de către Petre Ispirescu. Dacă vei studia acestă operă la școală este foarte probabil să primești și tema de a scrie un eseu care să conțină caracterizarea personajului principal, iar Liceunet te ajută să structurezi acest material și îți pune la dispoziție o sursă de inspirație cu cele mai importante informații. Astfel, citind eseul care conține caracterizarea lui Greuceanu vei descoperi metodele de caracterizare folosite de autor și vei vedea care sunt însușirile personajului principal, care reies din acțiunile acestuia și din interacțiunea cu celelalte personaje.

Accesează „Greuceanu - Caracterizare” pentru a-ți fi mai ușor să te pregătești pentru ora de limba și literatura română și să rezolvi de 10 exercițiile din manualul școlar.

Fragment din text
„Greuceanu” este numele personajului principal aparținând basmului cu același nume. Basmul popular „Greuceanu” a fost cules de Petre Ispirescu, fiind inclus în colecția de volume „Legende sau basmele românilor” (1872). Opera constituie o lucrare semnificativă pentru folclorul românesc, întrucât munca de culegere a lui Ispirescu a făcut posibilă păstrarea acestor creații populare. „Greuceanu” este chiar și astăzi unul dintre cele mai cunoscute și reprezentative basme „adunate din gura poporului” român.

Eroul basmului este un personaj individual, masculin, cu însușiri fantastice. Cu toate acestea, el dispune și de însușiri morale ce aparțin planului real, reprezentând astfel un model etic al românului ideal, modelat de imaginația populară. Caracterizarea sa este realizată atât în mod direct (de către autorii necunoscuți și de către alte personaje), cât și în mod indirect (trăsăturile sale se desprind mai ales din faptele săvârșite, precum și din vorbele rostite și relația cu alte personaje).

Încă de la început, este caracterizat în mod direct („un viteaz pe nume Greuceanu”). Curajos și generos, pune interesul general mai presus de propria existență. Astfel, după ce mulți viteji au încercat să recupereze soarele și luna din ghearele zmeilor, sfârșind prin a eșua și a le fi tăiate capetele, Greuceanu se angajează, totuși, să ducă la bun sfârșit această misiune importantă... [citește mai mult]