Fișă de lectură Amintiri din copilărie

0 0 0 0 0 0 (0 review-uri)
Referatul a fost validat de către editorii de la Liceunet.ro. Materialele Premium sunt produse de profesori pentru Liceunet.ro

Nivel educație

Real 9

Materie

Limba și literatura română

Nota

10

Număr de pagini

4

Număr de cuvinte

1003

Format fișier

PDF

Fișă de lectură Amintiri din copilărie

Autorul operei literare, Ion Creangă, a transformat perioada copilăriei sale în temă literară pentru volumul autobiografic ,,Amintiri din copilărie”. Profesorii noștri au inclus în materialul fișă de lectură „Amintiri din copilărie” cele mai importante date din roman: date despre autor, viziunea autorului, date despre personaje, un rezumat al acțiunii, tematica, stilul etc. Prin urmare, citind fișa de lectură scrisă pentru „Amintiri din copilărie” vei putea redacta propriile tale lucrări de nota 10 și teme de casă. Totodată, fișa de lectură este mult mai ușor de parcurs decât un comentariu mai complex.

Fragment din text
Perspectiva narativă: Naratorul-personaj povesteṣte la persoana I fapte din propria copilărie, perspectiva actorială conferind autenticitate operei ṣi credibilitate întâmplărilor evocate. Pe parcursul romanului, Creangă îmbină ingenios perspectiva maturului cu cea a copilului, tonul utilizat fiind când jovial ṣi ironic, când nostalgic ṣi melancolic.

Modalități de caracterizare a personajelor: Personajele romanului sunt credibile, realiste, trăsăturile acestora fiind puse în evidenţă în mod direct de către personajul-narator, dar și indirect, pornind de la faptele, gândurile, comportamentul sau relația acestora. Des utilizată este autocaracterizarea, naratorul raportându-se mereu la imaginea sa din copilărie.

Rezumat pe scurt: Din punct de vedere compoziţional, ,,Amintiri din copilărie” este compus din patru capitole, fiecare capitol cuprinzând la rândul său o serie de episoade diferenţiate tematic. Primul capitol cuprinde episoade cunoscute precum ,,Caprele Irinucăi” sau ,,Calul Bălan”. Accentul cade asupra ṣcolii, evidenţiindu-se importanţa pe care Smaranda, mama lui Nică, o acordă acestei instituţii. Înscris la ṣcoală, Nică participă alături de ceilalţi copii la cursurile ţinute de bădiţa Vasile, învăţătorul satului. Calul de lemn – Calul Bălan – ṣi biciul – Sfântul Niculai – primite ca dar de ṣcoală nouă de la preotul satului devin instrumente de pedeapsă pentru elevii nesilitori. După ce bădiţa Vasile este prins cu arcanul ṣi luat la armată, Nică îṣi continuă studiile la Broṣteni, unde este cazat în casa sărăcăcioasă a Irinucăi. Luând râie de la caprele Irinucăi, Nică ... [citește mai mult]