Exemplu momentele subiectului

Referatul a fost validat de către editorii de la Liceunet.ro. Materialele Premium sunt produse de profesori pentru Liceunet.ro
  • Filologie 9
  • Limba și literatura română
  • 10
  • 3
  • 1026
  • PDF

Exemplu momentele subiectului

Învață să identifici momentele subiectului într-o operă literară studiată și să scrii eseuri din ce în ce mai bune. Eseul nostru este un exemplu de cum trebuie scrisă o lucrare ce surprinde succesiunea momentelor subiectului și cum trebuie exemplificate, menționând evenimentele prezente în operă.

Acest eseu conține toate cele cinci momente ale subiectului: expozițiunea, intriga, desfășurarea acțiunii, punctul culminant și deznodământul, precum și ilustrarea lor în romanul tradițional Baltagul, scris de Mihail Sadoveanu.

Poți folosi această lucrare ca inspirație și model pentru propriul tău eseu, urmărind fiecare moment și exemplificându-l în opera literară pe care trebuie să o comentezi.

Fragment din text

Apartenența operei Baltagul la romanul tradițional este subliniată de afirmația lui Jean Ricardou: „romanul clasic este povestirea unei aventuri, în vreme ce romanul modern este aventura povestirii”. Acțiunea romanului sadovenian este caracterizată de linearitate, cu episoade narative bine conturate, ce se succed logic și cronologic.

Subiectul este o însumare a întâmplărilor și situațiilor semnificative din existența eroilor urmărind cele cinci momente în succesiunea lor: expozițiunea (prezentarea satului de munte și a familiei Lipan), intriga (decizia de a porni în căutarea soțului dispărut), desfășurarea acțiunii (pregătirile și drumul parcurs pentru descoperirea adevărului), punctul culminant (întreprinderea actului justițiar) și deznodământul (pedepsirea vinovaților și înfăptuirea planurilor de viitor).

Subiectul romanului Baltagul cuprinde secvențele introductive și finale ale creației sadoveniene și anume incipitul (precizează atât timpul, spațiul și personajele, cât și comentariile preliminare ale naratorului) și finalul (precizează sfârșitul acțiunii cu o posibilă rezolvare a conflictului)... Cumpărați accesul pentru a citi mai mult

Exemplu momentele subiectului

[0]
Produsul nu are încă un review - poți fi primul care înregistrează un review.