Eseu despre statul român și ”concertul european”

Referatul a fost validat de către editorii de la Liceunet.ro. Materialele Premium sunt produse de profesori pentru Liceunet.ro
  • Liceu 12
  • Istorie
  • 10
  • 4
  • 360
  • PDF

Eseu Bac: Eseu despre statul român și ”concertul european”

Bacalaureatul la Istorie nu trebuie să mai reprezinte o problemă pentru tine. Echipa liceunet îți vine în ajutor, oferindu-ți exemple de eseuri rezolvate de nota 10, conform baremului dat de minister, astfel ca tu să ai parte de o pregătire cât mai bună.

Eseul de față, despre ”Statul român și concertul european” face parte din rezerva examenului de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie, anul 2011. Lucrarea de față este un real ajutor pentru elevii de clasa a XII-a și nu numai, în vederea pregătirii pentru examenul de Bacalaureat la disciplina Istorie.

Citește acum Eseu despre statul român și ”concertul european” și vei fi mai aproape de obținerea rezultatului pe care îl dorești la examenul de Bac la Istorie.

Fragment din text

Evoluția spațiului românesc a depins, în linii mari, de raportul de forțe dintre Marile Puteri, dar și de deciziile interne, Principatele Române, și ulterior România, aflându-se la intersecția intereselor marilor puteri zonale.

Secolul al XIX-lea se caracterizează în plan european prin afirmarea națiunilor moderne și lupta acestora pentru realizarea statului național. Astfel, italienii, germanii şi românii s-au înscris în acest cadru, împlinirea acestei aspirații realizându-se treptat, pe fondul numeroaselor mutații care au loc în societate.
Statul român a fost imaginat în proiecte politice încă din secolul al XVIII-lea de către marii gânditori politici, dar va deveni o realitate instituțională în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, prin dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza.

Așadar, pe parcursul secolului al XIX-lea, românii au întocmit numeroase proiecte politice care au contribuit la constituirea statului român modern, exemplu în acest sens fiind proiectele politice întocmite în exil de către reprezentanți ai revoluției pașoptiste, precum Mihail Kogălniceanu. Astfel, pe 12 mai 1848 este întocmit la... Cumpărați accesul pentru a citi mai mult

Eseu despre statul român și ”concertul european”

[0]
Produsul nu are încă un review - poți fi primul care înregistrează un review.