Eseu despre statul român modern între proiect politic și realizare

Referatul a fost validat de către editorii de la Liceunet.ro. Materialele Premium sunt produse de profesori pentru Liceunet.ro
  • Filologie 12
  • Istorie - 2 ore
  • 10
  • 3
  • 897
  • PDF

Eseu Bac: Eseu despre statul român modern între proiect politic și realizare

Suntem conștienți de importanța examenului de Bacalaureat, astfel că echipa noastră îți pune la dispoziție cele mai de calitate materiale după care să te ghidezi în procesul tău de învățare pentru Bacul de Istorie.Un exemplu este acest eseu de punctaj maxim despre ”Statul român modern între proiect politic și realizare”, redactat de profesori competenți și care reprezintă o rezolvare a subiectului al III-lea din cadrul simulării examenului de Bacalaureat din anul 2012, clasa a XII-a. Apelează cu încredere la materialele noastre și Bacul la Istorie nu va mai reprezenta o problemă pentru tine.

Fragment din text

De-a lungul secolelor, țara noastră a suferit modificări mai mult sau mai puțin benefice pe plan politic, economic și social. Însă, perioada dintre secolele al XVIII-lea-al XX-lea a marcat emanciparea României, acțiunile pe plan intern și extern întreprinse de personalitățile politice și diplomații români contribuind decisiv la desăvârșirea statului român.

Un program politic în care conducătorii românilor au abordat problema modernizării statului a fost ”Proiectul de Constituție”, elaborat de domnitorul fanariot Constantin Mavrocordat în anul 1741, adică secolul al XVIII-lea. Reformele din acest proiect vizau desființarea șerbiei, numirea țăranilor clăcași și modernizarea unor domenii precum administrația și fiscalitatea.

O acțiune politică desfășurată în plan intern care a dus la realizarea statului român modern a fost dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza în anul 1859. În urma Războiului Crimeei din anii 1853-1856 soldat cu victoria Imperiului Otoman în fața Rusiei, s-au întocmit Tratatul de Pace de la Paris din 18/30 martie 1856 și Convenția de la Paris din 7/19 august 1858 care au avut în vedere și situația Țărilor Române. Astfel că, Moldova și Țara Românească au primit o nouă titulatură ”Principatele Unite ale Moldovei și Valahiei” în care era menținută.... Cumpărați accesul pentru a citi mai mult

Eseu despre statul român modern între proiect politic și realizare

[0]
Produsul nu are încă un review - poți fi primul care înregistrează un review.