Eseu despre spațiul românesc între diplomație și conflict în secolele al XIV-lea-al XVII-lea

Referatul a fost validat de către editorii de la Liceunet.ro. Materialele Premium sunt produse de profesori pentru Liceunet.ro
 • Științe sociale 12
 • Istorie - 3 ore
 • 10
 • 4
 • 1318
 • PDF

Eseu Bac: Eseu despre spațiul românesc între diplomație și conflict în secolele al XIV-lea-al XVII-lea

Acest eseu despre spațiul românesc între diplomație și conflict în secolele al XIV-lea-al XVII-lea ți-a fost pregătit de echipa liceunet, fiind o rezolvare de nota 10 a subiectului al III-lea al rezervei sesiunii august-septembrie din cadrul examenului de Bacalaureat din anul 2014, în care se cerea elaborarea unui eseu ”în aproximativ două pagini, despre spațiul românesc între diplomație și conflict în secolele al XIV-lea-al XVII-lea”.
Eseul nostru îți vine în ajutor în pregătirea pentru examenul de Bacalaureat la Istorie, ajutându-te să-ți consolidezi cunoștințele și să afli formulări corecte, de nota maximă.

Fragment din text

La sfârşitul secolului al XIV-lea, Imperiul Otoman devine un real pericol pentu zona balcanică, reprezentând o ameninţare şi pentru Țările Române. De asemenea, Ungaria şi Polonia reprezentau în continuare o ameninţare pentru români, manifestând tendinţe expansioniste.

În confruntările cu Poarta Otomană, voievozii români şi-au propus menţinerea fiinţei statale şi a identităţii religioase. În vederea atingerii acestui obiectiv, domnii români au combinat lupta armată, angrenată "cruciadei târzii", cu diplomaţia. Astfel, alături de celelalte mari puteri creştine ale Europei ( Ungaria, Polonia, Statul Papal), Țările Române vor încerca să stopeze expansiunea otomană şi pătrunderea turcilor în inima Europei, pe direcţia Belgrad-Viena-Roma, dar şi să apere creştinătatea.

Ţările Române au avut un conflict asimetric cu Poarta Otomană, avându-se în vedere inferioritatea armatei, ceea ce a condus la un război de uzură. Strategia de luptă a românilor a fost defensivă, iar tactica a fost fie a pământului pârjolit, fie a atacului nocturn, fie buna cunoaştere a terenului. Românii au evitat confruntarea în câmp deschis, favorabilă unei armate numeroase, apelând în fapt la... Cumpărați accesul pentru a citi mai mult

Eseu despre spațiul românesc între diplomație și conflict în secolele al XIV-lea-al XVII-lea

[1]
Review-urile utilizatorilor
 • 22.04.2015
  Scris de Elev in clasa a 12-a
  Foarte bun, excelent structurat, coerent, surprinde tot! :)

Materiale asociate cu Eseu despre spațiul românesc între diplomație și conflict în secolele al XIV-lea-al XVII-lea