Eseu despre romanitatea românilor în viziunea istoricilor

Referatul a fost validat de către editorii de la Liceunet.ro. Materialele Premium sunt produse de profesori pentru Liceunet.ro
 • Științe sociale 12
 • Istorie - 3 ore
 • 10
 • 3
 • 722
 • PDF

Eseu Bac: Eseu despre romanitatea românilor în viziunea istoricilor

Redactat de profesori de istorie competenți, eseul despre ”romanitatea românilor în viziunea istoricilor” reprezintă subiectul al III-lea din cadrul modelului de subiecte pentru examenul de Bacalaureat la disciplina Istorie, din anul 2011.
Dacă dorești să ai parte de un eseu de nota 10, întocmit respectând baremul, descarcă și citește eseul nostru despre romanitatea românilor în viziunea istoricilor. Eseul îți poate servi drept inspirație în rezolvarea subiectului al III-lea pentru examenul de Bac la Istorie.

Fragment din text

Eseu despre romanitatea românilor în viziunea istoricilor

Etnogeneza românească reprezintă procesul de formare a poporului şi a limbii române, care se încadrează în procesul general european de formare a popoarelor şi a limbilor neolatine. Poporul român s-a format în urma unei duble asimilări: dacii sunt asimilaţi de romani, rezultând daco-romanii şi ulterior, daco-romanii i-au asimilat pe migratori, dintre care slavii au jucat rolul mai important. Aşadar, în formarea poporului român identificăm: substrat dacic, strat roman şi suprastrat slav. Poporul român s-a format atât la nord, cât şi la sud de Dunăre, în aria romanităţii răsăritene, punct final al etnogenezei româneşti fiind secolul al VIII-lea.

Romanitatea românilor seminifică atât descendenţa românilor din coloniştii aduşi de Traian în Dacia, cât şi unitatea de limbă, neam şi religie a tuturor românilor din întreg teritoriul locuit de aceştia. Românii au fost desemnaţi în sursele medievale fie „vlahi”, „valahi”, „volohi” sau „blachi”, dar ei s-au numit întotdeauna „români” sau „rumâni”, fiind singurul popor romanic care cuprinde în numele său numele cetăţii Roma.

Despre romanitatea românilor s-au formulat de-a lungul timpului mai multe teorii ( teoria continuităţii, teoria puristă, teoria imigraţionistă), numeroşi istorici fiind preocupaţi de studierea acestei teme, atât din motive ştiinţifice, cât şi politice. Astfel, printre istoricii care au abordat tema romanităţii românilor se remarcă... Cumpărați accesul pentru a citi mai mult

Eseu despre romanitatea românilor în viziunea istoricilor

[2]
Review-urile utilizatorilor
 • 08.10.2015
  Foarte bun. Complet.
 • 02.02.2018
  Foarte bun