Eseu despre rolul spațiului românesc în relațiile internaționale din secolele al XIV-lea-al XVIII-lea

Referatul a fost validat de către editorii de la Liceunet.ro. Materialele Premium sunt produse de profesori pentru Liceunet.ro
  • Științe sociale 12
  • Istorie - 3 ore
  • 10
  • 4
  • 1113
  • PDF

Eseu Bac: Eseu despre rolul spațiului românesc în relațiile internaționale din secolele al XIV-lea-al XVIII-lea

Ne dorim ca nota obținută de tine la examenul de Bacalaureat la disciplina Istorie să fie cât mai mare. În acest sens, ți-am pregătit exemple concrete de eseuri de nota 10, care să te ajute să înveți mai ușor pentru examenul de Bacalaureat.
Un exemplu elocvent este acest eseu despre ”rolul spațiului românesc în relațiile internaționale din secolele al XIV-lea-al XVIII-lea”, care semnifică o rezolvare de nota 10 a subiectului al III-lea din cadrul examenului de Bacalaureat din anul 2014, sesiunea iunie-iulie.

Pentru a te asigura că ești pregătit pentru Bacalaureat, descarcă eseul despre despre rolul spațiului românesc în relațiile internaționale din secolele al XIV-lea-al XVIII-lea care te va ajuta să obții punctajul maxim.

Fragment din text

Eseu despre rolul spațiului românesc în relațiile internaționale din secolele al XIV-lea-al XVIII-lea

Finele secolului al XIV-lea este caracterizat de tendințele expansioniste ale Imperiului Otoman și lupta statelor creștine de a opri expansiunea turcească, luptă în care Țările Române joacă un rol foarte important. Asemenea tendințe au manifestat și Ungaria și Polonia, acestea având în plan anexarea Țărilor Române ale căror resurse și poziție geografică erau foarte tentante.

Din fericire, domnitorii din perioada medievală au ținut piept cu succes acestor valuri de expansiunie timp de mai multe secole, păstrându-și integritatea teritorială și cea religioasă, câștigându-și în același timp respectul pe plan internațional.

În acest context, printre numeroasele conflicte militare desfăşurate în spaţiul românesc în secolul al XIV-lea se numără și lupta de la Posada şi cea de la Rovine. Lupta de la Posada are loc între Basarab I, întemeietorul Ţării Româneşti, şi regele Ungariei, Carol Robert de Anjou. Lupta este descrisă în "Cronica pictată de la Viena" a lui Marcus von Kolt şi se desfăşoară într-o trecătoare nelocalizată, care intră în istorie sub numele de Posada, între 9 și 12 noiembrie 1330. Victoria îi aparţine lui Basarab I, care câştigă astfel independenţa Ţării Româneşti faţă de Ungaria.

Lupta de la Rovine, un alt conflict militar din secolul al XIV-lea, se desfăşoară între Mircea cel Bătrân, domnitorul Ţării Româneşti, şi sultanul Baiazid, care organizează expediţia împotriva Ţării Româneşti cu scopul de... Cumpărați accesul pentru a citi mai mult

Eseu despre rolul spațiului românesc în relațiile internaționale din secolele al XIV-lea-al XVIII-lea

[0]
Produsul nu are încă un review - poți fi primul care înregistrează un review.

Materiale asociate cu Eseu despre rolul spațiului românesc în relațiile internaționale din secolele al XIV-lea-al XVIII-lea