Eseu despre proiecte politice referitoare la statul român modern

Referatul a fost validat de către editorii de la Liceunet.ro. Materialele Premium sunt produse de profesori pentru Liceunet.ro
  • Științe sociale 12
  • Istorie - 3 ore
  • 10
  • 4
  • 1023
  • PDF

Eseu Bac: Eseu despre proiecte politice referitoare la statul român modern

Eseul despre ”Proiecte politice referitoare la statul român modern” a fost întocmit conform baremului dat de minister și reprezintă o rezolvare de punctaj maxim a subiectul al III-lea al examenului de Bacalaureat la Istorie din anul 2009, sesiunea august-septembrie.
În vederea pregătirii tale pentru examenul de Bacalaureat Istorie, echipa liceunet îți pune la dispoziție eseuri de calitate, de nota 10. Descarcă materialul nostru despre ”Proiecte referitoare la statul român modern” și însușește-ți informații utile și formulări ideale, de notă maximă.

Fragment din text

Eseu despre proiecte politice referitoare la statul român modern

Nevoia de modernizare este ilustrată în spațiul românesc încă din secolul al XVIII- lea, când unii domni fanarioți au adoptat măsuri menite să dezvolte societatea românească. Pe parcursul secolelor al XVIII-lea – al XIX-lea, o parte a boierimii pământene s-a grupat în Partida Națională, asumându-și rolul de promovare a modernizării, dar și a emancipării naționale.

În contextul regimului fanariot din Moldova și din Țara Românească, boierii au reacționat față de noul regim, fiind nemulțumiți de pierderea monopolului politic, dar și de statutul politico-juridic al Principatelor. Drept consecință, au fost întocmite numeroase memorii adresate atât puterilor creștine (Rusia, Prusia, Austria), dar și Imperiului Otoman.

Astfel, în 1772, boierii munteni au înaintat un memoriu, în contextul tratativelor de la Focșani, în care au solicitat unirea Moldovei cu Țara Românească sub garanția puterilor creștine, dar și revenirea la domniile pământene.

În secolul al XIX-lea, Partida Naționala elaborează zeci de memorii care au vizat modernizarea. O parte dintre acestea au fost radicale , solicitând unirea și independența. Boierii au elaborat proiecte politice care au vizat și forma de guvernământ, unii pronunțându-se pentru republică, în timp ce majoritatea susțineau monarhia de tip constituțional. Un astfel de proiect politic este cel elaborat de... Cumpărați accesul pentru a citi mai mult

Eseu despre proiecte politice referitoare la statul român modern

[0]
Produsul nu are încă un review - poți fi primul care înregistrează un review.