Eseu despre preocuparea istoricilor pentru romanitatea românilor

Referatul a fost validat de către editorii de la Liceunet.ro. Materialele Premium sunt produse de profesori pentru Liceunet.ro
 • Filologie 12
 • Istorie - 2 ore
 • 10
 • 3
 • 182
 • PDF

Eseu Bac: Eseu despre preocuparea istoricilor pentru romanitatea românilor

Nu trebuie să te mai temi de examenul de Bacalaureat la disciplina Istorie! Cu liceunet ai parte de o mulțime de subiecte rezolvate care să te inspire în pregătirea ta la Bac și să te ajute să înțelegi mai bine fiecare subiect. În acest material vei avea parte de rezolvarea corectă, conform baremului, a eseului despre ”Preocuparea istoricilor pentru romanitatea românilor” .

Acesta semnifică subiectul al III-lea (eseu) din cadrul modelelor de subiecte pentru examenul de Bacalaureat la disciplina Istorie, din anul 2015.

Citește acest eseu despre preocuparea istoricilor pentru romanitatea românilor pentru a-ți însuși informații esențiale despre structura și conținutul istoric al unui eseu.

Fragment din text

Romanitatea românilor a fost și este un topic amplu dezbătut, originile poporului român și ale limbii române reprezentând un element vital în conștiința românească și identitatea națională. Secole de-a rândul, cronicari, oameni istorici și geografi au întocmit lucrări și cercetări pe această temă, dorind să demontreze continuitatea romană pe teritoriul Daciei după retragerea aureliană din anul 271.

Cauzele abordării romanității românilor de către istoricii străini au fost, pe de o parte, trezirea conștiinței populației pentru a opri expansiunea otomană, Țările Române jucând un rol important în cruciadele antiotomane. Astfel, dovedirea romanității românilor le dădeau acestora un motiv în plus pentru a lupta alături de statul papal și celelalele țări răsăritene.

O altă cauză a abordării acestui subiect a fost acela de a combate orice drepturi ale românilor din Transilvania, istoricii austrieci ai secolelor al XVII-lea-al XVIII-lea contestând cu îndârjire romanitatea românilor. Asemănarea dintre aceste cauze este că atât istoricii străini care au afirmat, cât și cei care au infirmat romanitatea românilor și-au urmărit scopurile personale, fie de a angrena Țările Române în lupte, fie de a știrbi românilor drepturile lor fundamentale.
Așadar, în contextul existenței a două opinii total diferite, s-au creat teoria... Cumpărați accesul pentru a citi mai mult

Eseu despre preocuparea istoricilor pentru romanitatea românilor

[2]
Review-urile utilizatorilor
 • 26.08.2019
  Da materialele voastre sunt foarte bune și folositoare mulțumesc mult
 • 25.10.2016
  A fost de un real folos! Foarte bine structurat!