Eseu despre politica promovată de România în perioada postbelică

Referatul a fost validat de către editorii de la Liceunet.ro. Materialele Premium sunt produse de profesori pentru Liceunet.ro
  • Liceu 12
  • Istorie
  • 10
  • 3
  • 237
  • PDF

Eseu Bac: Eseu despre politica promovată de România în perioada postbelică

Liceunet reprezintă un real ajutor în pregătirea ta pentru examenul de Bacalaureat la Istorie, oferindu-ți îndrumare prin exemple concrete de subiecte și ghiduri. Eseul de față este pregătit de profesori competenți, având ca subiect ”Politica promovată de România în perioada interbelică”. Acest eseu este rezolvarea subiectului al III-a al examenului de Bacalaureat la disciplina istorie, sesiunea august-septembrie, a anului 2012. Citește eseul despre politica promovată de România în perioada postbelică pentru un exemplu de nota 10, care te va ajuta să înveți mai repede și mai eficient pentru Bacalaureatul la disciplina istorie.

Fragment din text

Politica promovată de România în perioada postbelică relevă regimul politic existent, mai exact regimul comunist care va domina statul și toate domeniile acestuia pentru aproape jumătate de secol. În acest timp societatea românească va fi privată de drepturi și libertăți, conștiința națională va suferi modificări, repercusiunile resimțindu-se și după anul 1989, an care marchează căderea comunismului.

După lovitura de stat din 23 august 1944 prin care Antonescu era înlăturat de la putere, oameni politici comuniști au început să se infiltreze în guvernele țării. Astfel că, în toamna anului 1944 se formează Frontul Naţional Democrat, care îngloba forţele politice de stânga şi care acţionează în sensul discreditării guvernelor Sănătescu şi Rădescu. La sfârşitul lunii februarie 1945, comisarul sovietic Andrei Vâşinscki soseşte în România şi la întâlnirea cu regele Mihai îi cere acestuia imperativ aducerea unui guvern favorabil Moscovei. Fără a avea de ales, regele numeşte la 6 martie 1945 guvernul Petru Groza, care va deschide calea sovietizării României.

Aşadar, regimul comunist din România se va instaura spre sfârşitul primei jumătăţi a secolului al XX-lea, când începe Războiul rece, război ce simbolizează lupta muta dintre mariile ideologii ale vremii, ideologia democratică, specifică statelor Occidentale, şi ideologia comunistă, specifică Uniunii Sovietice și Europei de Est.
Regimul comunist în România a cunoscut două etape: perioada..... Cumpărați accesul pentru a citi mai mult

Eseu despre politica promovată de România în perioada postbelică

[0]
Produsul nu are încă un review - poți fi primul care înregistrează un review.