Eseu despre ideologii și practici politice din România și Europa în secolul al XX-lea

Referatul a fost validat de către editorii de la Liceunet.ro. Materialele Premium sunt produse de profesori pentru Liceunet.ro
  • Științe sociale 12
  • Istorie - 3 ore
  • 10
  • 4
  • 359
  • PDF

Eseu Bac: Eseu despre ideologii și practici politice din România și Europa în secolul al XX-lea

Eseul nostru despre ”ideologii și practici politice din România și Europa în secolul al XX-lea” reprezintă o rezolvare de nota 10 a subiectului al III-lea din cadrul examenului de Bacalaureat la disciplina Istorie, rezerva sesiunii iunie-iulie, a anului 2012.
Dacă ești nesigur de felul în care trebuie redactat un eseu la examenul de Bacalaureat la Istorie, exemplele oferite de liceunet te vor ajuta să-l înțelegi mai bine.
Descarcă eseul despre ideologii și practici politice din România și Europa în secolul al XX-lea pregătit de profesori competenți pentru a avea un ajutor în plus în pregătirea ta pentru examenul de Bac la Istorie.

Fragment din text

Secolul al XX-lea a marcat afirmarea marilor ideologii ale istoriei, și anume ideologiile democratice și cele totalitare – ideologia fascistă instaurată de Benito Mussolini în anul 1922, în Italia, cea nazistă promovată de Adolf Hitler în anul 1933, în Germania, și cea comunistă impusă de Vladimir Lenin în anul 1917, în Rusia, cea din urmă acaparând ulterior întreaga Europă de Est.

Cele Două Războaie Mondiale au zdruncinat societățile statelor europene, de vulnerabilitatea lor profitând diverși oameni politici dornici de putere și de instaurarea unui regim care să le permită o ascensiune rapidă și sigură. Așadar, două ideologii totalitare din Europa sunt fascismul și comunismul. Fascismul este o ideologie de extremă dreapta, antidemocratică, care preconiza o societate organizată în grupuri profesionale, numite corporații. Comunismul este o ideologie de extremă stânga, antidemocratică, ale cărei origini se găsesc în lucrările lui Marx de la jumătatea secolului al XIX-lea.

După al Doilea Război Mondial, odată cu împărțirea Europei în zone de influență și instaurarea „cortinei de fier”, România, situată în spatele acesteia, va cunoaște pentru aproximativ jumătate de secol regimul totalitarist de tip comunist. Comunismul în România a cunoscut două etape: etapa stalinismului între anii 1948-1965 și național-comunismul, perioada 1965-1989 în care președinte a fost Nicolae Ceaușescu. Etapa stalinismului a cunoscut la rândul ei două perioade: prima perioadă este caracterizată de supunerea totală față de.... Cumpărați accesul pentru a citi mai mult

Eseu despre ideologii și practici politice din România și Europa în secolul al XX-lea

[1]
Review-urile utilizatorilor
  • 04.10.2015
    E la obiect..e foarte bun.