Eseu despre ideologii și practici politice în secolul al XX-lea

Referatul a fost validat de către editorii de la Liceunet.ro. Materialele Premium sunt produse de profesori pentru Liceunet.ro
  • Științe sociale 12
  • Istorie - 3 ore
  • 10
  • 3
  • 264
  • PDF

Eseu Bac: Eseu despre ideologii și practici politice în secolul al XX-lea

Pentru că examenul de Bacalaureatul se apropie, profesorii noștri îți pun la dispoziție eseuri la istorie rezolvate de nota 10, pentru ca tu să ai parte de cea mai de calitate inspirație. Eseul pe care l-am pregătit are ca temă ”Ideologii și practici politice în secolul al XX-lea” și reprezintă subiectul al III-lea din cadrul simulării examenului de Bac din anul 2014, clasa a XII-a. Citește cu încredere acest eseu pentru a-ți consolida cunoștințele și a fi pregătit pentru examenul de Bacalaureat.

Fragment din text

Eseu despre ideologii și practici politice în secolul al XX-lea

Secolul al XX-lea s-a caracterizat prin afirmarea principiilor democratice, dar și prin apariția totalitarismului. Cele doua războaie mondiale au stat la baza apariției și afirmării regimurilor totalitare. Primul Război Mondial a determinat crize economice pentru statele implicate și nemulțumiri sociale. Totodată, Conferința de pace de la Paris din anul 1919 a determinat nemulțumirea atât a statelor învinse, dar și a unor state învingătoare, cum este cazul Italiei care, deși se afla de partea învingătorilor, considera că a pierdut pacea, neobținând avantajele pe care le aștepta. Toate acestea au constituit terenul propice apariției și afirmării ideologiei fasciste, susținute atât de marii industriași, cât și de proprietarii de pamânt sau de foștii comandanți de război.

În cazul Germaniei, tratatul de pace de la Versailles este considerat un adevărat dictat de națiunea germană, care îi împiedică evoluția istorică pozitivă. De altfel, ideologia nazistă va cunoaște o puternică susținere, deoarece Adolf Hitler își va dezvolta un discurs public în care accentul cade atât pe Tratatul de la Versailles, cât și pe problema evreiască.

La polul opus se află democrația, aceasta avându-și originea în Grecia antică (în Atena secolului al V-lea î. Hr.), unde însă, principiul reprezentativității nu era acceptat, fiind exercitată o democrație directă, cu caracter totuși limitat, în sensul în care femeile, străinii și sclavii nu aveau drepturi politice. Democrația actuală presupune.... Cumpărați accesul pentru a citi mai mult

Eseu despre ideologii și practici politice în secolul al XX-lea

[0]
Produsul nu are încă un review - poți fi primul care înregistrează un review.