Eseu despre Constituțiile României

Referatul a fost validat de către editorii de la Liceunet.ro. Materialele Premium sunt produse de profesori pentru Liceunet.ro
  • Științe sociale 12
  • Istorie - 3 ore
  • 10
  • 7
  • 1620
  • PDF

Referat: Eseu despre Constituțiile României

Citind eseul despre Constituțiile României vei afla mai multe despre evoluția legii fundamentale a statului român de-alungul istoriei, care au fost contextele, particularitățile și consecințele pe care le-au avut aceste constituții în evoluția statului.

Cuprins

Introducere
Constituţia liberală din 1866
Constituția democratică din 1923
Constituția autoritară din 1938
Constituţia din 1948 – prima constituție a regimului comunist
Constituţia din 1952
Constituţia din 1965
Constituţia democratică din 1991

Fragment din text

Constituţia este legea fundamentală a unui stat. În textul său sunt prevăzute principiile de bază ale conducerii statului, atribuţiile instituţiilor fundamentale ale statului, precum şi drepturile și libertăţile cetăţenești.

Primele acte cu caracter de constituţie în țara noastră au fost Regulamentele Organice (în Ţara Românească în 1831 şi în Moldova în 1832). Regulamentele Organice au fost apoi înlocuite în anul 1858 de Convenţia de la Paris până în anul 1864. În anul 1864 domnitorul Al. I. Cuza a impus constituţia autoritară numită Statutul Dezvoltător al Convenţiei de la Paris.
Aceste acte însă erau expresia intereselor politice și teritoriale a puterilor vremii respective, menţineau privilegiile boiereşti și nu reflectau aspirațiile moderniste ale poporului român.
Prima constituţie a României (în deplinătatea sensului acestei noțiuni) a fost constituţia liberală din anul 1866. Acesteia i-a urmat, după Marea Unire, în anul 1923 prima constituţie democratică. Anul 1938 este consacrat constituției autoritare a lui Carol al II-lea. Instaurarea regimului comunist a adus cu sine în anul 1948 adoptarea unei constituţii cu caracter totalitar. După ea au mai urmat două constituții totalitare, cea din anul 1952 și cea din anul 1965. România a redevenit democraţie în 1989, fapt consfinţit prin constituţia din anul 1991.

Constituţia liberală din 1866
Contextul şi cauzele elaborării constituţiei
Contextul este cel de după ... Cumpărați accesul pentru a citi mai mult

Eseu despre Constituțiile României

[0]
Produsul nu are încă un review - poți fi primul care înregistrează un review.