Eseu despre constituirea și consolidarea statului român modern

Referatul a fost validat de către editorii de la Liceunet.ro. Materialele Premium sunt produse de profesori pentru Liceunet.ro
  • Științe sociale 12
  • Istorie - 3 ore
  • 10
  • 4
  • 499
  • PDF

Eseu Bac: Eseu despre constituirea și consolidarea statului român modern

Liceunet îți oferă zeci de eseuri în vederea pregătirii tale pentru examenul de Bacalaureat la disciplina Istorie. Citind materialele despre constituirea și consolidarea statului român modern, vei afla care este structura ideală, informația istorică potrivită și formulările corecte pentru a luat punctajul maxim pe subiectul al III-lea.

Acest eseu conține o rezolvare conform baremului a eseului despre ”Constituirea și consolidarea statului român modern”, care reprezintă subiectul al III-ea al simulării examenului de Bacalaureat la Istorie din anul 2013.
Apelează la liceunet pentru cele mai bune exemple!

Citește acum eseul nostru despre constituirea și consolidarea statului român modern pentru a putea obține rezultatul dorit la examenul de Bac sau la testele școlare.

Fragment din text

Constituirea statului român modern reprezintă unul dintre marile obiective naționale ale românilor, pentru care aceștia au dus o luptă constantă și pe care au reușit să-l realizeze exploatând întreg contextul internațional. Statul național a fost un obiectiv amplu dezbătut de-a lungul timpului, încă din secolul al XVIII-lea, când boierii români elaborau proiecte politice și memorii înaintate Marilor Puteri, care se întruneau pentru realizarea divergențelor întâlnite pe scena internațională.

Românii profită de situația dintre Imperiul Habsburgic, Imperiul Otoman și Imperiul Țarist pentru a putea realiza statul național, astfel încât, în contextul „chestiunii orientale”, unirea românilor ajunge să devină o problemă discutată la nivel internațional de către Marile Puteri, printre care românii găsesc și susținătoare. Astfel, întrucât germanii și italienii aveau același obiectiv, crearea statului național, Sardinia și Prusia se numără printre susținătoarele constante ale unirii Principatelor Române.

Încă din secolul al XVIII-lea, boierii nemulțumiți au reacționat față de regimul fanariot, în sensul elaborării unor memorii, unele dintre acestea având caracter radical. Adresate marilor puteri creștine, dar și Imperiului Otoman, acestea solicitau printre altele, unirea Moldovei cu Țara Românească sub garanția puterilor creștine, dar și revenirea la domniile pământene. Un astfel de memoriu este cel înaintat în 1791 de către boierii pământeni marilor puteri internaționale. Astfel, invocând mai vechiile capitulații, memoriile elaborate au un caracter... Cumpărați accesul pentru a citi mai mult

Eseu despre constituirea și consolidarea statului român modern

[0]
Produsul nu are încă un review - poți fi primul care înregistrează un review.