Epistola către Pisoni - Rezumat

Referatul a fost validat de către editorii de la Liceunet.ro. Materialele Premium sunt produse de profesori pentru Liceunet.ro
  • Filologie 11
  • Literatură universală
  • 10
  • 2
  • 624
  • PDF

Epistola către Pisoni - Rezumat

„Epistola către Pisoni”, opera scrisă de Horațiu este cunoscută și sub titlul „Arta poetică” și face parte din a doua carte a „Epistolelor” poetului. Textul este conceput sub forma unui tratat în versuri care prezintă principiile estetice ale clasicismului antic, de aceea este posibil să ai nevoie de unele explicații pentru a înțelege viziunea lui Horațiu, însă le vei găsi accesând materialul „Epistola către Pisoni - Rezumat”, conceput special pentru tine de către profesorii noștri.

Citește „Epistola către Pisoni - Rezumat” și vei afla viziunea lui Horațiu asupra creației poetice, dar și alte informații importante despre acest text.

Fragment din text

„Epistola către Pisoni” a fost scrisă de Horațiu în anul 14, înainte de Hristos. Opera e cunoscută și sub titlul „Arta poetică” și face parte din a doua carte a „Epistolelor” poetului liric roman, fiind totodată o lucrare autonomă, unitară. Forma ei este aceea a unui tratat în versuri care prezintă principiile estetice ale clasicismului antic și este adresată asemenea unei scrisori lui Lucius Calpurnius Piso – senator și consul roman – și celor doi fii ai săi, scriitori aspiranți, astfel îndeplinind și o funcție didactică.

Prin această restrângere la un cadru personal, prin abordarea colocvială – fiind folosit și dialogul filosofic, dar care e conceput pe un ton mai degrabă nonșalant, decât solemn – „Arta poetică” a lui Horațiu se deosebește de „Poetica” lui Aristotel, operă care introduce acest gen în literatură. În răspăr cu filosoful grec, poetul roman oferă nu o teorie literară făcută „sistematic”, ci una „vie și plăcută”, „a unui om foarte bine citit, către prietenii săi, pe care îi invită să ia parte la iubirea sa pentru poezie”. Principiul lui Horațiu, asupra căruia insistă, e acela că „arta trebuie să învețe și să delecteze”.

În acest ton, așadar, Horațiu își prezintă viziunea asupra creației poetice – în sensul larg, clasic, al cuvântului, care provine din greaca veche și înseamnă „a face” – poetica incluzând deopotrivă poezia lirică și epică, împreună cu întreaga artă dramatică. Horațiu oferă sfaturi poeților în devenire, începând cu cei doi fii ai lui Lucius, se folosește de maxime și polemizează cu teoreticieni contemporani sau ai antichității mai îndepărtate... Cumpărați accesul pentru a citi mai mult

Epistola către Pisoni - Rezumat

[0]
Produsul nu are încă un review - poți fi primul care înregistrează un review.