Eneida - Rezumat

Referatul a fost validat de către editorii de la Liceunet.ro. Materialele Premium sunt produse de profesori pentru Liceunet.ro
  • Filologie 12
  • Literatură universală
  • 10
  • 3
  • 1143
  • PDF

Eneida - Rezumat

„Eneida”, epopeea scrisă de Vergilius și care urmărește povestea eroului troian Enea, este un text ce se regăsește în programa pentru disciplina literatură universală. Pentru a te ajuta să îți reamintești călătoria lui Enea și lupa dintre troieni și populațiile din Hesperia, îți recomandăm să accesezi materialul „Eneida - Rezumat”. Eseul a fost scris cât mai pe înțelesul tău, iar informațiile de aici te vor ajuta să dai răspunsurile corecte la școală.

În plus, citind „Eneida - Rezumat” vei ști ce informații să incluzi într-un astfel de material pentru a fi complet și bine structurat.

Fragment din text

„Eneida” este o epopee scrisă de Vergilius între anii 29 și 19 înaintea lui Hristos. Această operă urmărește povestea legendară a lui Enea, erou troian care apare episodic și în „Iliada” lui Homer. Vergilius, în poemul său epic, aduce însă în prim plan acest personaj, care atinge statutul unui erou întemeietor al culturii romane. Enea întruchipează prin caracterul său și prin faptele sale glorioase, virtuțile tradiționale ale Romei antice, iar opera în sine, care îi poartă numele, este considerată epopeea națională a romanilor.

Ambele epopei homerice, „Iliada” și „Odiseea” au constituit împreună un model literar suprem în compunerea „Eneidei”. Astfel, aceasta din urmă cuprinde 12 cărți. Primele șase, prezintă călătoria lui Enea, din Troia care fusese cucerită de greci, până pe tărâmurile viitoarei Rome antice. Această parte corespunde, ca structură narativă, cu înfățișarea călătoriei lui Ulise din „Odiseea”. Următoarele șase cărți ale epopeii latine, ilustrează luptele dintre troienii conduși de Enea, împotriva populațiilor din Hesperia. Această parte, prin abordarea epică a temei războiului, corespunde „Iliadei”.

Luptând glorios până la sfârșit, Enea reușește să scape din Troia mistuită de flăcări. Câștigă admirația tuturor troienilor supraviețuitori, care îl aleg drept conducător. Însoțit de ei, Enea călătorește pe mare, în căutarea unui noi patrii. Îi este prezis ca în Hesperia să devină părintele unui nou popor, nobil și triumfător. Parte din această previziune e ca urmașii lui Enea să distrugă cetatea Cartagina, care e preferată și ocrotită de zeița Junona. Aceasta îi poruncește lui Eolus, zeul vântului, să sfarme în valuri corăbile lui Enea... Cumpărați accesul pentru a citi mai mult

Eneida - Rezumat

[0]
Produsul nu are încă un review - poți fi primul care înregistrează un review.