Dimineață pierdută de Gabriela Adameșteanu - Caracterizare personaj

0 0 0 0 0 0 (0 review-uri)
Referatul a fost validat de către editorii de la Liceunet.ro. Materialele Premium sunt produse de profesori pentru Liceunet.ro

Nivel educație

Filologie 9

Materie

Limba și literatura română

Nota

10

Număr de pagini

2

Număr de cuvinte

680

Format fișier

PDF

Dimineață pierdută de Gabriela Adameșteanu - Caracterizare personaj

Trebuie să scrii caracterizarea personajului principal din romanul „Dimineață pierdută” de Gabriela Adameșteanu, iar pentru asta ai nevoie de ajutor? Profesorii noștri de limba și literatura română te învață care este structura unui material de tipul acesta. Accesând „Dimineață pierdută de Gabriela Adameșteanu - Caracterizare personaj” vei afla care sunt principalele trăsături de caracter ale Vicăi Delcă și cum sunt acestea scoase în evidență atât prin caracterizare directă, cât și prin caracterizare indirectă.

Citește eseul pe care Liceunet ți-l pune la dispoziție și nu vei întâmpina probleme atunci când ți se va cere să realizezi caracterizarea unuia dintre personajele din romanul „Dimineață pierdută” de Gabriela Adameșteanu.

Fragment din text
Romanul „Dimineață pierdută” de Gabriela Adameșteanu a fost publicat pentru prima dată la București, în anul 1983. Este considerat drept cel mai bun roman al prozatoarei și se definește ca fiind un „roman de familie”, întrucât urmărește istoria unei familii pe parcursul unui secol.

Deși este dificil de stabilit un protagonist anume (romanul are o structură atipică din toate punctele de vedere: al personajelor, al cronologiei, chiar și al limbajului), singura care poate fi catalogată drept „personaj principal” este Vica Delcă. Personaj feminin, individual, Vica este cea care cauzează întreaga acțiune a romanului, care stă sub semnul memoriei involuntare. Ea este cea care narează și consemnează evoluțiile biografice ale celorlalte personaje.

Personajul este caracterizat atât în mod direct (de către alte personaje), cât și indirect (trăsăturile sale reies din faptele, vorbele și relația cu celelalte personaje). Fostă croitoreasă, hangiţă şi femeie de casă, Vica pleacă în vizită la foştii ei stăpâni. Inițial, nu este primită în casă, însă apoi, situația se schimbă, iar femeia petrece o dimineață rememorând întâmplări din vremuri trecute alături de Ivona Scarlat... [citește mai mult]