De la lumea unipolară la lumea multipolară

Referatul a fost validat de către editorii de la Liceunet.ro. Materialele Premium sunt produse de profesori pentru Liceunet.ro
  • Științe sociale 11
  • Geografie
  • 10
  • 3
  • 762
  • PDF

Referat: De la lumea unipolară la lumea multipolară

În materialul nostru, de la lumea unipolară la lumea multipolară, care este destinat elevilor de clasa a 11-a și nu numai. Accesând referatul vei putea înțelege ce reprezintă geopolitica și geostrategia, cum au evoluat și au influențat dezvoltarea societății.
Modelele geopolitice pe care le discută referatul sunt: bipolar, tripolar, pentapolar și multipolar. Citește acum referatul și vei cunoaște mai bune lumea multipolară în care trăim.

Fragment din text

Lumea contemporană reprezintă o perioadă cu o continuă dezvoltare. Procesul de globalizare și de mondializare a lumii devine tot mai real. Această evoluție a lumii are un interes crescut pentru problemele de geostrategie și de geopolitică.
Geopolitica reprezintă o disciplină ”academică” (teoretizarea acțiunilor politice aplicate spațiului geografic) și un domeniu pragmatic (rezultatul acțiunilor conducătorului care are putere deplină).
Anumite decizii politice luate asupra spațiului geografic (țări, regiuni, ansambluri) pot fi anticipate datorită geostrategiei, termen cu o multiplă semnificație (economică, militară, ideologică, culturală etc.).

Practicile geopolitice și geostrategice, dar și doctrinele și teoriile inițiate erau încredințate unei elite mici. Deși obiectivele puse în joc interesează populația, aceasta nu le cunoaște și este implicată în a-și da cu părerea. Prin urmare, termenii de geopolitică și geostrategică nu sunt bine explicate și exemplificate în istorie.
Formarea unei geopolitici depinde de activitățile umane (destinate cu precădere elitei conducătoare), statele fiind preocupate de aceasta de-a lungul timpului.
Primul proiect geopolitic realizat în timp a fost reprezentat de... Cumpărați accesul pentru a citi mai mult

De la lumea unipolară la lumea multipolară

[0]
Produsul nu are încă un review - poți fi primul care înregistrează un review.