Conul Leonida față cu reacțiunea - Caracterizarea lui Leonida

0 0 0 0 0 0 (0 review-uri)
Referatul a fost validat de către editorii de la Liceunet.ro. Materialele Premium sunt produse de profesori pentru Liceunet.ro

Nivel educație

Gimnaziu 8

Materie

Limba și literatura română

Nota

10

Număr de pagini

3

Număr de cuvinte

741

Format fișier

PDF

Conul Leonida față cu reacțiunea - Caracterizarea lui Leonida

Ai studiat comedia „Conul Leonida față cu reacțiunea” de Ion Luca Caragiale, iar acum ai primit tema de a realiza caracterizarea personajului principal? După cum aflăm și din titlul, acesta este conul Leonida, iar profesorii noștri de limba și literatura română te vor ajuta să îți reamintești care sunt trăsăturile de caracter ale acestui personaj, cum este văzut de către celelalte personaje care iau parte la acțiune și care sunt însușirile ce reies din comportamentul și acțiunile acestuia.

Accesează „Conul Leonida față cu reacțiunea - Caracterizarea lui Leonida” pentru a vedea cum trebuie structurat un material de felul acesta, dar și pentru a avea o sursă de inspirație pentru rezolvarea temelor.

Fragment din text
„Conu' Leonida față cu reacțiunea” este o comedie scrisă de Ion Luca Caragiale. Nici de această dată, scriitorul nu ratează ocazia de a ironiza societatea și politica românească a vremurilor sale. Acele vremuri nu se diferențiază semnificativ de cele prezente, motiv pentru care opera lui Caragiale rămâne mereu actuală. După cum sugerează subtitlul („Farsă într-un act”), piesa de teatru conține un singur act, prima publicare având loc în anul 1880 în revista „Convorbiri literare”.

Personajul principal al piesei este, așa cum deducem din titlu, conu' Leonida. Acesta este caracterizat atât în mod direct (de către autor, alte personaje, autocaracterizare), cât și în mod indirect (trăsăturile lui reies din gândurile, vorbele și faptele sale, precum și din nume, îmbrăcăminte și relația cu alte personaje). Om cu experiență politică, cititor de gazete şi republican get-beget, este un pensionar în vârstă de şaizeci de ani, foarte convins de calitățile sale, pe care e doritor să le pună în slujba unei posibile republici.

Ținuta lui contrastează, însă, cu imaginea de sine pe care o posedă. Îmbrăcat „în halat, în papuci şi cu scufia de noapte”, discută adesea pe teme politice cu soția lui, Efimiţa. Din maniera în care autorul descrie acest personaj reiese o oarecare simpatie pe care acesta o poartă conului Leonida, întrucât supraestimarea propriei persoane nu făcea rău nimănui, ci doar amuză cititorul. Se observă atitudinea înflăcărată a personajului, care pare că nu se află în propriul cămin, ci în tribună sau la berărie, iar nevasta pare a fi înlocuit auditoriul cu care Leonida era obișnuit... [citește mai mult]