Referat despre constituțiile României

Referatul a fost validat de către editorii de la Liceunet.ro. Materialele Premium sunt produse de profesori pentru Liceunet.ro
  • Științe sociale 12
  • Istorie - 3 ore
  • 10
  • 6
  • 1640
  • PDF

Referat despre constituțiile României

Constituțiile României nu reprezintă un subiect foarte întâlnit în cadrul examenului de Bacalaureat la Istorie, însă este important să cunoști cât mai multe informații cu privire la tema constituțiilor României. De aceea, profesorii liceunet au redactat acest referat de nota 10 despre constituțiile României. Fie că dorești să cunoști mai multe amănunte despre acest subiect sau să redactezi propriul referat despre constituții, materialul nostru îți va fi de mare folos. Fiind întocmit de profesori, te poți încredere în corectitudinea și calitatea informațiile pe care le vei regăsi în acest referat.

Citește acum referatul despre constituțiile României pentru o cunoaștere mai bună a temei sau pentru a obține rezultate mai bune la școală.

Fragment din text

Constituția este legea fundamentală a unui stat, învestită cu forță juridică superioară celorlalte legi, care cuprinde principiile esențiale ale organizarii statului, stabilește drepturile și îndatoririle principale ale cetățenilor, sistemul electoral, organizarea organelor centrale și locale, reflectând astfel stadiul de dezvoltare socială, economică și politică la un moment dat.Necesitatea adoptării unei constituții apare în contextul modernizării social-politice și economice de la sfârșitul secolului al XVIII-lea – începutul secolului al XIX-lea. Prima constituție din lume a fost cea a SUA din 1787.

În ceea ce privește spațiul românesc, până la adoptarea primei constituții a românilor în 1866, au funcționat acte cu rol de constituție: Regulamentele Organice (1831/1832 – 1858), Convenția de la Paris (1858 – 1864) și Statutul dezvoltător al Convenției de la Paris (1864 – 1866). În istoria constituționalismului românesc au existat șapte constituții, adoptate în 1866, 1923, 1938, 1948, 1952, 1965, respectiv 1991. Dintre acestea, trei au fost constituții democratice (cele din 1866, 1923 și 1991), cea din 1938 a ilustrat un regim autoritar, în timp ce constituțiile din 1948, 1952 și 1965 au fost expresia unui regim totalitar de tip comunist.
Constituția din 1866 este prima constituție internă românească, elaborată de reprezentanții națiunii române, aleși prin vot liber, secret și cenzitar. Necesitatea adoptării acestei constituții a fost cauzată de lovitura de stat din 11 februarie 1866, aducerea prințului străin, precum și crearea unui cadru instituțional solid. Constituția a fost elaborată după modelul constituției belgiene din 1831, atât datorită deschiderii intelectualilor români spre Occident, cât și a faptului că aceasta era cea mai democratică a momentului.

Această constituție introduce pentru prima dată numele de România ( art. 1 „Principatele Unite române constituie un singur stat indivizibil, sub denumirea de România.”), iar din punct de vedere al statutului extern, constituția reprezintă un act de îndrăzneală, deoarece nu face nici o referire la suzeranitatea otomană și la garanția... Cumpărați accesul pentru a citi mai mult

Referat despre constituțiile României

[0]
Produsul nu are încă un review - poți fi primul care înregistrează un review.