Concert din muzică de Bach - Caracterizarea lui Maxențiu

0 0 0 0 0 0 (0 review-uri)
Referatul a fost validat de către editorii de la Liceunet.ro. Materialele Premium sunt produse de profesori pentru Liceunet.ro

Nivel educație

Uman 9

Materie

Limba și literatura română

Nota

10

Număr de pagini

3

Număr de cuvinte

854

Format fișier

PDF

Concert din muzică de Bach - Caracterizarea lui Maxențiu

„Concert din muzică de Bach” se numără printre operele pe care le vei studia în clasa a IX-a la disciplina limba și literatura română întrucât abordează tematica „Familia”? Pentru a-ți fi mai ușor să înțelegi romanul, profesorii noștri au conceput materialul „Concert din muzică de Bach - Caracterizarea lui Maxențiu”, un eseu în care vei găsi modalitățile de caracterizare ale unuia dintre personajele principale, dar și alte informații semnificative despre operă.

Accesează „Concert din muzică de Bach - Caracterizarea lui Maxențiu” și îți va fi mult mai ușor să dai răspunsurile corecte la întrebările profesorului de la clasă, dar și să rezolvi exercițiile din manualul de limba română.

Fragment din text
Romanul „Concert din muzică de Bach” publicat de Hortensia Papadat-Bengescu în anul 1927 este un roman de analiză psihologică, realist, cu influențe balzaciene. Fiind al doilea volum din seria supranumită „Ciclul Hallipilor”, acesta continuă povestea începută în romanul „Fecioarele despletite” (1925) urmărind soarta clanului Hallipa. Unul din personajele marcante ale operei este prințul Maxențiu, a cărui atitudine față de boala sa este analizată psihologic, cu o finețe remarcabilă.

Prințul Maxențiu este un personaj principal, masculin, modern, individual și complex. Trăsăturile lui Maxențiu ne sunt prezentate atât în mod direct, din descrierile naratorului omniscient, cât și indirect, prin comportamentul prințului, gesturile, atitudinea sa, monologul interior și relațiile sale cu alte personaje (în mod particular cu soția sa, Ada Razu) sau prin descrierile altor personaje.

Maxențiu este fiul unei foste dansatoare de cabaret, pe nume Zaza și al unui prinț bătrân care își recunoaște fiul, însă, din cauza vârstei înaintate, moare înainte de a se căsători cu dansatoarea. De mic copil Maxențiu a fost perindat de femeile din viața lui pe la o sumedenie de evenimente mondene; mama sa făcea asta pentru a-l face cunoscut ca aristocrat și moștenitor al prințului, iar Ada face asta pentru a consolida propriul ei statut social. Tot din fragedă copilărie, Maxențiu se dovedește a fi un băiat bolnăvicios, slab, devenind un bărbat al cărui corp capătă un aspect uscățiv, respingător, „un biet coconaș galben ca de ceară, cu gene roșii și cu ochii pătați.”, ce poartă „o bărbiță blondă, ascuțită, cu fire veștede”... [citește mai mult]