Concert din muzică de Bach - Caracterizarea lui Lică

0 0 0 0 0 0 (0 review-uri)
Referatul a fost validat de către editorii de la Liceunet.ro. Materialele Premium sunt produse de profesori pentru Liceunet.ro

Nivel educație

Filologie 9

Materie

Limba și literatura română

Nota

10

Număr de pagini

3

Număr de cuvinte

844

Format fișier

PDF

Concert din muzică de Bach - Caracterizarea lui Lică

„Concert din muzică de Bach - Caracterizarea lui Lică” este un material în care vei găsi toate detaliile semnificative despre personajul cel mai semnificativ din acest roman, Lică Trubadurul. Accesând acest eseu vei putea vedea metodele folosite de autor pentru a realiza portretul personajului, trăsăturile ce reies din relația cu celelalte personaje, dar vei putea citi și alte informații importante despre operă.

Citește „Concert din muzică de Bach - Caracterizarea lui Lică” și îți va fi mult mai ușor să înțelegi opera și să dai cele mai bune răspunsuri la școală.

Fragment din text
Romanul balzacian, psihologic „Concert din muzică de Bach” de Hortensia Papadat-Bengescu este al doilea volum din „Ciclul Hallipilor” și este considerat a fi cel mai reușit roman al autoarei. Printre temele principale ale romanului se numără arivismul și utilizarea relațiilor interumane ca mijloace de avansare socială.

Personajul cel mai reprezentativ pentru acest tip uman este Lică Trubadurul (pe numele său adevărat Vasile Petrescu). Lică este fratele Lenorei Hallipa, oaia neagră a clanului, un fost plutonier, un „haiduc al orașului”. Datorită stilului său de viață lejer, bazat pe sprijinul femeilor care îl îndrăgesc și pe ocazionalele șiretlicuri, Lică mai este poreclit și „Trubadurul”. Lică are o fiică pe nume Anastasia (Sia), o greșeală a tinereții concepută împreună cu verișoara sa Lina.

Caracterizarea lui Lică se face atât în mod direct, prin descrierile naratorului și ale altor personaje, cât și în mod indirect prin dialoguri și descrierea comportamentului acestuia. Naratorul este generos în descrieri, prezentând cititorului foarte multe detalii despre caracterul și aspectul fizic al personajului. Aflăm astfel că Lică este „un băiat subţirel, de talie mijlocie, cu o mustaţă mică, neagră, pe un botişor simpatic, fluierînd mereu între dinţii mărunţi albi, tari, pe care îi strîngea de obicei şi la plăcere şi la necaz.”. Această portretizare este sugestivă nu doar cu privire la aspectul acestuia, ci ne dă date și despre spiritul pasional al lui Lică.

Trubadurul duce un stil de viață nomad, trăind din generozitatea amantelor sale care mai joacă și rolul de mame temporare pentru Sia. Ocazional, acesta întreprinde mici afaceri ce îi aduc câștiguri facile, adesea chiar cu soții amantelor sale... [citește mai mult]