Ciulinii Bărăganului - Caracterizarea lui Matache

Referatul a fost validat de către editorii de la Liceunet.ro. Materialele Premium sunt produse de profesori pentru Liceunet.ro
  • Filologie 10
  • Limba și literatura română
  • 10
  • 3
  • 887
  • PDF

Ciulinii Bărăganului - Caracterizarea lui Matache

Matache este personajul principal al romanului „Ciulinii Bărăganului” de Panait Istrati, motiv pentru care este foarte probabil ca atunci când vei studia această operă să primești tema de a realiza caracterizarea lui. Pentru a te ajuta să îți amintești trăsăturile definitorii ale acestui personaj, profesorii noștri de limba și literatura română ți-au pregătit un material complex, care scoate în evidență atât portretul fizic, cât și cel moral al lui Matache.

Accesează „Ciulinii Bărăganului - Caracterizarea lui Matache” pentru o mai bună înțelegere a textului și pentru a putea scrie un eseu care să primească nota maximă.

Fragment din text

Romanul „Ciulinii Bărăganului” este considerat a fi cea mai bună lucrare în proză a lui Panait Istrati. A fost publicat pentru prima dată în anul 1928 și redă într-o manieră originală spațiul rural tradițional. Acest spațiu apare în postura de mediu social-psihologic ce reflectă traumele suferite de ființa umană în contextul dimensiunii tragice a existenței. Ecranizarea romanului (1958) a fost nominalizată la premiile festivalului de film de la Cannes.

Personajul principal al romanului este Matache, acesta fiind personajul-narator al operei, un alter-ego al autorului, Panait Istrati. La douăzeci de ani după cele întâmplate, adultul Matache rememorează tragediile copilăriei și adolescenței sale, umbrite de contextul social-istoric, și anume, răscoala țăranilor din 1907. În motto-ul ce deschide romanul, autorul oferă lectorului posibilitatea de a anticipa premisele ce au dus la scrierea acestei opere: ,,Dedic această carte: Poporului României, celor unsprezece mii ai săi de asasinați de către guvernul român, celor trei sate: Stănilești, Băilești, Hodivoaia, rase cu lovituri de tun, crime săvârșite în martie 1907 și rămase nepedepsite”. Acest motto reliefează caracterul subiectiv al operei, precum și autenticitatea cadrului spațial, întrucât cartea este dedicată celor unsprezece mii de țărani români care au fost omorâți în timpul răscoalei din anul 1907... citește mai mult

Ciulinii Bărăganului - Caracterizarea lui Matache

[0]
Produsul nu are încă un review - poți fi primul care înregistrează un review.

Materiale asociate cu Ciulinii Bărăganului - Caracterizarea lui Matache