Ciocoii vechi și noi - Apartenența la specie

0 0 0 0 0 0 (0 review-uri)
Referatul a fost validat de către editorii de la Liceunet.ro. Materialele Premium sunt produse de profesori pentru Liceunet.ro

Nivel educație

normal 9

Materie

Limba și literatura română

Nota

10

Număr de pagini

3

Număr de cuvinte

713

Format fișier

PDF

Trăsături: Ciocoii vechi și noi - Apartenența la specie

„Ciocoii vechi și noi - Apartenența la specie” este un material care îți va fi de mare ajutor pentru a demonstra că opera scrisă de Nicolae Filimon este un roman realist cu elemente tradiționaliste, în ciuda faptului că se regăsesc și trăsături romantice. De asemenea, aici vei găsi și detalii despre tema romanului, semnificația titlului sau firul narativ, iar toate acestea îți vor fi de folos pentru a-ți însuși mai bine cunoștințele despre textul pe care este posibil să îl studiezi în clasa a IX-a, în cadrul capitolului „Scene din viața de ieri și de azi”.

Citeșe „Ciocoii vechi și noi - Apartenența la specie” și îți va fi mult mai ușor să prezinți argumentele care demonstrează că această operă este un roman.

Fragment din text
„Ciocoii vechi şi noi” este considerat a fi primul roman românesc. Roman realist, de factură romantică, acesta realizează o monografie a Ţării Româneşti din prima jumătate a secolului al XIX-lea (1814-1830). „Ciocoii vechi și noi” a fost publicat mai întâi sub formă de foileton în „Revista română”, iar în 1863 a apărut sub forma unui volum de sine stătător.

Romanul este o specie a genului epic în proză, de mare întindere, cu o acțiune complexă, desfășurată pe mai multe planuri narative, organizate prin alternanță sau înlănțuire, cu o intrigă amplă și complicată. Lucrarea de față conține treizeci și trei de capitole. Titlurile acestora au, uneori, caracter rezumativ („Confidențele”), alteori înfățișează caracteristicile vremii respective („Teatrul în Țara Românească”) sau indică numele personajelor ale căror portrete sunt realizate în capitolele respective („Dinu Păturică”, „Postelnicul Andronache Tuzluc”).

Titlul romanului „Ciocoii vechi și noi” denumește cele două ipostaze ale ciocoiului, pe care autorul intenționa să le prezinte: cea a ciocoiului din vremea regimului fanariot, prezentat în paralel cu „ciocoiul cu frac și mănuși albe din zilele noastre”... [citește mai mult]