Cartea nunții - Caracterizarea lui Jim

0 0 0 0 0 0 (0 review-uri)
Referatul a fost validat de către editorii de la Liceunet.ro. Materialele Premium sunt produse de profesori pentru Liceunet.ro

Nivel educație

Filologie 9

Materie

Limba și literatura română

Nota

10

Număr de pagini

2

Număr de cuvinte

657

Format fișier

PDF

Cartea nunții - Caracterizarea lui Jim

„Cartea nunții - Caracterizarea lui Jim” reprezintă un material în care profesorii noștri de limba și literatura română au inclus toate detaliile semnificative legate de personajul principal al romanului scris de George Călinescu. Prin urmare, aici vei găsi trăsăturile personajului prezentate din perspectiva autorului, caracterizarea ce reiese din relația cu alte personaje, precum și însușiri care reies din comportamentul lui Jim.

Accesează „Cartea nunții - Caracterizarea lui Jim” și vei ști ce informații să incluzi în eseul tău pentru a obține o notă mare la școală.

Fragment din text
„Cartea nunții” este primul roman scris de George Călinescu, publicat în anul 1933. Opera este structurată în 20 de capitole, fiecare având un titlu propriu și urmărește povestea lui Jim și a apropiaților săi, pe parcursul a câtorva luni de zile. Jim, pe numele său oficial, Ion Marinescu, este un personaj principal, masculin, modern, individual și complex. Trăsăturile sale ne sunt prezentate atât în mod direct, din descrierile naratorului omniscient, cât și indirect, prin comportamentul tânărului, gesturile, atitudinea sa, monologul interior, relațiile sale cu alte personaje și descrierile acestora din urmă.

Jim este un tânăr în vârstă de 25 de ani, brun, frumos, proaspăt absolvent de Litere la o facultate din Franța. El se întoarce acasă, la Udricani, în București unde găsește aceeași casă plină de molii, de praf și de obiecte învechite pe care le păstrează mătușile sale bătrâne. Atitudinea sa față de ele este una critică, dură, iar tânărul le adresează cuvinte lipsite de respect „<> ocărî el în gând pe bătrânele absente.” Din perspectiva autorului, această atitudine este provocată de contrastul dintre mentalitatea învechită a bătrânelor și gândirea modernă a lui Jim. Acesta nu dă dovadă de niciun pic de afectivitate față de mama sa, Magdalina, și de altfel, față de nicio bătrână, în afară de seculara Iaca, mătușă căreia îi ia apărarea atunci când află că femeile nu o mai hrănesc cum trebuie.

Comportamentul lui Jim față de fete denotă o serie de alte trăsături. Prima dintre ele este imaturitatea emoțională, timiditatea îmbinată cu îndrăzneala obraznică a vârstei, capacitatea de seducție împletită cu incapacitatea de a descifra vorbele fetelor Lola și Dora... [citește mai mult]