Cartea nunții - Caracterizarea lui Bobby

0 0 0 0 0 0 (0 review-uri)
Referatul a fost validat de către editorii de la Liceunet.ro. Materialele Premium sunt produse de profesori pentru Liceunet.ro

Nivel educație

Filologie 9

Materie

Limba și literatura română

Nota

10

Număr de pagini

2

Număr de cuvinte

690

Format fișier

PDF

Cartea nunții - Caracterizarea lui Bobby

„Cartea nunții - Caracterizarea lui Bobby” reprezintă un material care îți va fi de mare ajutor pentru a înțelege mai bine opera scrisă de George Călinescu. În cazul în care vei avea de făcut caracterizarea unuia dintre personajele principale ale romanului, acest eseu poate reprezenta o sursă sigură de inspirație, întrucât a fost redactat de profesori specializați în limba și literatura română.

Accesează „Cartea nunții - Caracterizarea lui Bobby” și vei vedea cum trebuie structurat un eseu de nota 10, dar vei beneficia și un suport de studiu care îți va facilita pregătirea la limba și literatura română.

Fragment din text
„Cartea nunții” este un roman în 20 de capitole publicat de George Călinescu în anul 1933, fiind primul său text de ficțiune în proză lungă. Roman citadin, modern această operă cuprinde și descrieri ale activității sportive care ia amploare în mediul urban. Sportul devine o practică generală, comună în rândul cetățenilor abia după anii `20, perioadă în care devin populare jocuri sportive precum fotbalul, tenisul, înotul, iar introducerea unor pasaje precum capitolul „O gală de box” în roman, îi dă o notă ușor avangardistă.

Personajul principal al romanului care îl introduce pe cititor în această lume a sportului modern este Bobby, iar având în vedere funcția esențială îndeplinită de acesta, importanța sa face necesară o caracterizare amănunțită a tânărului băiat.

Bobby este un personaj principal, masculin, modern, individual și complex. Trăsăturile sale ne sunt prezentate atât în mod direct, din descrierile naratorului omniscient, cât și indirect, prin comportamentul băiatului, gesturile, atitudinea sa, monologul interior, relațiile sale cu alte personaje și descrierile acestora din urmă. Pe scurt, Bobby este un băiat de liceu, ce poartă haine ultramoderniste cu umeri înalți, și pălărie de fetru, ascunzându-și basca de licean în servietă atunci când se plimbă prin oraș. Școala i se pare de-a dreptul respingătoare, și toată pasiunea sa tinerească și-o dedică sportului. La orice îi spun ceilalți, și nu îi convine, Bobby răspunde mereu cu interjecția disprețuitoare specifică lui „Zexe!”... [citește mai mult]