Bătrânul și marea - Caracterizarea lui Santiago

Referatul a fost validat de către editorii de la Liceunet.ro. Materialele Premium sunt produse de profesori pentru Liceunet.ro
  • Matematică-Informatică 9
  • Limba și literatura română
  • 10
  • 2
  • 787
  • PDF

Bătrânul și marea - Caracterizarea lui Santiago

„Bătrânul și marea - Caracterizarea lui Santiago” este un eseu care îți va fi de mare folos dacă opera scrisă de Hemingway se numără printre textele pe care le vei studia în clasa a IX-a, la disciplina limba și literatura română. Citind acest material vei ști cum trebuie structurată o caracterizare, ce informații trebuie să incluzi, dar vei afla și care sunt principalele trăsături ale lui Santiago, personajul principal al romanului, și care este relația lui cu celelalte personaje.

Accesează „Bătrânul și marea - Caracterizarea lui Santiago” și vei ști să răspunzi la întrebările puse de profesorul tău de limba și literatura română, dar vei putea scrie și cele mai bune rezolvări pentru exercițiile din manual.

Fragment din text

„Bătrânul și marea” este un microroman publicat de autorul american Ernest Hemingway în anul 1952, fiind ultima operă majoră a sa publicată în timpul vieții. Lucrarea îi restabilește reputația de scriitor remarcabil și îi aduce premii importante precum Premiul Pulitzer pentru ficțiune sau Premiul Nobel pentru literatură. Povestea spusă de această operă este cea a lui Santiago, un bătrân pescar ce trăiește pe o insulă cubaneză, și care de 84 de zile are un ghinion dureros, nemaiprinzând niciun pește. Fiind un microroman, întreaga acțiune este concentrată în jurul unui singur personaj, iar acesta este pescarul Santiago.

Santiago este un personaj principal, masculin, individual și complex. Trăsăturile sale ne sunt prezentate atât în mod direct, din descrierile naratorului omniscient, cât și indirect, prin comportamentul pescarului, gesturile, atitudinea sa, monologul său interior și relațiile sale cu alte personaje (în mod particular cu ajutorul său, Manolin) sau prin descrierile altor personaje.

Romanul este deschis de o descriere directă, succintă, pe care naratorul i-o face lui Santiago: „Era un om bătrân, care pescuia singur într-o barcă, pe ocean, în Gulf Stream”. Mai aflăm și că din cauza ghinionului său, Santiago este considerat un salao, adică forma cea mai rea de ghinion. Dintr-o descriere directă mai detaliată, aflăm că Santiago este foarte bătrân, corpul său fiind marcat puternic de vârsta pe care o are: „Totul la el era bătrân, cu excepţia ochilor, iar ei aveau aceeaşi culoare ca şi marea şi erau veseli şi neînfricaţi.“... citește mai mult

Bătrânul și marea - Caracterizarea lui Santiago

[1]
Review-urile utilizatorilor
  • 18.01.2016
    Din cate mi-am dat seama, totul este OK.