Banchetul - Rezumat

Referatul a fost validat de către editorii de la Liceunet.ro. Materialele Premium sunt produse de profesori pentru Liceunet.ro
  • Filologie 11
  • Literatură universală
  • 10
  • 4
  • 1457
  • PDF

Banchetul - Rezumat

„Banchetul” este un dialog etic scris de Platon între anii 384 și 379 ai Antichității grecești, în perioada de mijloc a activității filosofului. Pentru că opera se regăsește în programa pentru clasa a XI-a, disciplina literatură universală, este posibil ca un fragment din acest text să se regăsească și în manualul tău școlar. Astfel, pentru a putea da răspunsuri corecte, este esențial să știi care sunt ideile principale ale acestei opere și tema pe care Platon o abordează. Toate aceste informații le vei găsi accesând „Banchetul - Rezumat”.

De asemenea, tot aici vei găsi informații despre faimosul mit al androginului.

În plus, odată ce vei citi „Banchetul - Rezumat” îți va fi mult mai ușor să te pregătești de nota 10 pentru ora de literatură universală pentru că profesorii noștri ți-au oferit explicații cât mai pe înțelesul tău.

Fragment din text

„Banchetul” este un dialog etic scris de Platon între anii 384 și 379 ai Antichității grecești, în perioada de mijloc a activității filosofului. Titlul – în grecește, „Symposion” – se referă la o practică socială și culturală, adesea adoptată de contemporanii de seamă ai filosofului. Obiceiul la acea vreme era ca un număr de atenieni din societatea bună, să se adune, serile, în casa unuia dintre ei, să ia masa împreună, iar după o scurtă ceremonie religioasă, „să se aștearnă la băut” – în greaca veche, „syn-pinein”, de unde și numele de „symposion”.

E important de subliniat că nu se bea oricum, ci după un ritual anume, sau un protocol fixat de gazdă, conducătorul banchetului. Acesta stabilea atât cantitatea de vin care avea să fie consumată, cât și tăria lui, pentru a se potrivi cu felul și calitatea petrecerii și cu subiectele de conversații alese. Unica și marea temă de discuție a acestui anumit „Banchet” este iubirea, abordată în discursurile personajelor din cele mai variate unghiuri, pentru a-i ilumina geneza, scopul, obiectul și natura.

În conversația pe care o poartă - și care servește ca introducere în această operă - Glaucon îi cere lui Apolodor să îi povestească despre faimosul banchet care a avut loc cu cincisprezece ani în urmă, în casa poetului Agaton. Apolodor răspunde că nu a luat parte la banchet, fiind la acea vreme doar un copil, însă, cu toate acestea, poate reda cuvânt cu cuvânt ceea ce s-a spus în timpul simpozionului, acest memorabil eveniment fiindu-i cândva povestit de Aristodem, unul dintre adevărații participanți. Iar de când ascultase relatarea lui Aristodem, Apolodor l-a „iscodit asupra unora dintre cele spuse pe Socrate însuși”, care i-a confirmat că „lucrurile s-au petrecut întocmai așa”... Cumpărați accesul pentru a citi mai mult

Banchetul - Rezumat

[0]
Produsul nu are încă un review - poți fi primul care înregistrează un review.

Materiale asociate cu Banchetul - Rezumat