Balta albă - Caracterizarea pictorului francez

0 0 0 0 0 0 (0 review-uri)
Referatul a fost validat de către editorii de la Liceunet.ro. Materialele Premium sunt produse de profesori pentru Liceunet.ro

Nivel educație

Filologie 9

Materie

Limba și literatura română

Nota

10

Număr de pagini

3

Număr de cuvinte

696

Format fișier

PDF

Balta albă - Caracterizarea pictorului francez

Ai primit cerința de a redacta un eseu prin care să evidențiezi trăsăturile de caracter ale unuia dintre personajele din opera „Balta albă”, de Vasile Alecsandri? Citind materialul „Balta albă - Caracterizarea pictorului francez” și vei avea o sursă corectă de inspirație, dar și un punct de pornire pentru realizarea propriului tău eseu.

Citește „Balta albă - Caracterizarea pictorului francez” și vei descoperi cum a fost conturat portretul pictorului atât prin metodele de caracterizare directă, cât și prin caracterizare indirectă și autocaracterizare, dar și alte informații care te vor ajuta să înțelegi opera și să dai răspunsurile potrivite la școală.

Fragment din text
„Balta Albă” este o povestire în ramă, scrisă de Vasile Alecsandri în anul 1847, fiind publicată pentru prima dată un an mai târziu, în 1948. În vara anului 1847, recent întors dintr-o călătorie în Occident, scriitorul a petrecut o scurtă perioadă de odihnă la Balta-Albă. Impresiile lăsate de acest loc au devenit sursa de inspirație pentru povestirea de față.

Povestirea abordează o temă tipică atât pentru scriitorii români pașoptiști, cât și pentru iluminiștii francezi: tema civilizației contrastelor, a amestecului de tradiție și modernitate, de influențe orientale și occidentale. Un astfel de ținut era pe atunci Valahia, unde se afla și Balta Albă, o stațiune cunoscută pentru apele binefăcătoare.

Perspectiva oferită de către autor asupra Valahiei este exterioară, prin ochii unui străin occidental (francez), care devine motivul literar al operei. Implicat ca protagonist al întâmplării (personaj principal, masculin, individual), acestuia i se atribuie observarea critică şi satirică a civilizaţiei româneşti a secolului al nouăsprezecelea.
Personajul devine și naratorul povestirii, perspectiva narativă fiind subiectivă, ceea ce asigură elementul de autenticitate al operei. Narațiunea se face, bineînțeles, la persoana întâi, ea reprezentând istorisirea francezului despre călătoria sa în Valahia, la Balta Albă... [citește mai mult]