Așezări urbane | Referat

Referatul a fost validat de către editorii de la Liceunet.ro. Materialele Premium sunt produse de profesori pentru Liceunet.ro
  • Științe sociale 10
  • Geografie
  • 10
  • 8
  • 1743
  • PDF

Așezări urbane | Referat

Dacă vrei să afli mai multe despre lecția ”Așezări urbane” care este inclusă în manualul de clasa a X-a la Geografie atunci citește referatul pregătit de liceunet.ro.

Cuprins

Noțiuni introductive
Evoluția orașelor în timp
Dinamica urbană
Funcțiile și structura funcțională a așezărilor omenești
- Funcțiile așezărilor rurale
- Funcțiile așezărilor urbane
Forme de aglomerare umană
- Forme de aglomerare rurală
- Forme de aglomerare urbană

Fragment din text

Noțiuni introductive

Urbanizarea reprezintă caracteristica lumii contemporane de creștere a populației urbane într-un ritm foarte accelerat, dar și a numărului de orașe și extinderea a acestora în teritoriu. Acest ritm accelerat al urbanizării ce dă impresia unei “explozii” a condus la denumirea acestui proces ca “explozie urbană”.

Privită drept un fenomen socioeconomic, urbanizarea se exprimă prin următoarele:
- valori cantitative, exprimate prin numărul de orașe, ponderea populației urbane, numărul și/sau frecvența unităților economico-productive etc.);
- valori calitative, exprimate complexitatea echipamentului tehnico-edilitar, dotările sociale, dotările sanitare, dotările culturale, diversitatea serviciilor, suprafața ocupată de construcții).

Așezările urbane reprezintă concentrări umane mari, cu ocupații neagricole, unde există un mediu urban, constituit din zone urbane funcționale (industrială, rezidențială, comercială, de agrement, de transport, cultural – administrative).

Explozia urbană este foarte bine evidențiată în zilele noastre cu precădere în cazul țărilor în curs de dezvoltare (America Latină, Africa, Asia), la periferia anumitor orașe mari formându-se cartiere ale săracilor (favelas în America Latină, bidonvilles în Africa și shantytowns în Asia).

Evoluția orașelor în timp

Printre cele mai vechi orașe datează din Antichitate, și anume acum circa 8000 - 9000 de ani. În Asia Mică, în proximitatea localității Catal Hoyuk s-au găsit ruinele unui oraș considerat ca fiind cel mai vechi din lume. Tot din această perioadă datează și orașele: Atena, Alexandria, Cartagina și Roma.
Cel mai cunoscut oraș din Evul-Mediu a fost Constantinopol, dezvoltându-se în acea perioadă și alte orașe, precum: Samarkand și Buhara (Asia Centrală); Paris, Florența, Cordoba (Europa); Damasc, Bagdad și Ierusalim (Orientul Apropiat) etc.

Cele mai cunoscute in America precolumbiană erau orașele... Cumpărați accesul pentru a citi mai mult

Așezări urbane | Referat

[0]
Produsul nu are încă un review - poți fi primul care înregistrează un review.