Amintiri din copilărie | Pupăza din tei Rezumat

0 0 0 0 0 0 (0 review-uri)
Referatul a fost validat de către editorii de la Liceunet.ro. Materialele Premium sunt produse de profesori pentru Liceunet.ro

Nivel educație

Real 9

Materie

Limba și literatura română

Nota

10

Număr de pagini

2

Număr de cuvinte

684

Format fișier

PDF

Amintiri din copilărie | Pupăza din tei Rezumat

Acest rezumat creat pentru „Pupăza din tei” te va ajuta să îți reamintești acțiunea. Programa pentru disciplina limba și literatura română - clasa a IX prevede și studierea unor texte care au ca tematică „Joc și joacă” sau „Familia”, iar în acestă categorie intră „Amintiri din copilărie”, de Ion Creangă. Echipa Liceunet s-a gândit că ți-ar fi de mare ajutor dacă ai citit rezumatul unuia dintre cele mai reprezentative episoade din romanul lui Creangă, de aceea profesorii noștri au realizat materialul „Amintiri din copilărie | Pupăza din tei Rezumat”. Aici vei găsi, prezentat în detaliu, momentul în care Nică decide să fure pupăza din tei, cea care îl trezea din somn în fiecare dimineață, dar și alte semnificative despre opera lui Creangă. Toate acestea te vor ajuta să obții rezultate bune la școală.

Fragment din text
Rezumat pentru Pupăza din tei

„Amintiri din copilărie” reprezintă capodopera lui Ion Creangă, un bildungsroman publicat la sfârṣitul secolului al XIX-lea, care surprinde formarea copilului Nică a lui Ştefan a Petrii, urmărindu-l din primii ani de viaţă, până devine „holtei, din păcate!”. Originalitatea creaţiei constă într-o împletire armonioasă a umorului cu ironia ṣi jovialitatea exprimării, Creangă impresionând cititorii prin stilul jovial pe care îl abordează. Având drept embrion literar universul fascinant al copilăriei, opera lui Creangă recompune piesă cu piesă o întreagă lume, cu oameni, obiceiuri ṣi credinţe, pornind de la propriile amintiri pe care le transfigurează artistic.

Din punct de vedere compoziţional, „Amintiri din copilărie” este compus din patru capitole, fiecare capitol cuprinzând la rândul său o serie de episoade diferenţiate tematic. Printre cele mai plăcute episoade din cel de-al doilea capitol se numără „Pupăza din tei”, acesta evocând o întâmplare amuzantă din copilăria protagonistului, Nică. Naraţiunea se povesteṣte la persoana I, Creangă îmbinând ingenios perspectiva maturului cu cea a copilului. Astfel, avem de-a face cu o perspectivă auctorială, care conferă autenticitate operei literare ṣi credibilitate faptelor prezentate. Oralitatea stilului ṣi plăcerea zicerii, alături de hazul specific autorului humuleṣtean reprezintă coordonatele de bază ale acestei naraţiuni.

Episodul „Pupăza din tei” debutează cu plasarea în timp a întâmplării evocate „Mă trezește mama într-o dimineață din somn”, spaţiul fiind, bineînţeles, Humuleṣti, satul natal al lui Creangă. Încă din primul fragment suntem introduṣi direct în acţiune, mama lui Nică trezindu-l pe acesta dis-de-dimineaţă pentru a nu fi „spurcat” de pupăza din tei, pasăre care îṣi avea cuibul pe dealul unde locuia moṣ Andrei, unchiul lui Nică: „Scoală, duglișule, înainte de răsăritul soarelui; iar vrei să te pupe cucul armenesc și să te spurce, ca să nu-ți meargă bine toată ziua?”.

Odată trezit, Nică primeṣte sarcina de a duce mâncare oamenilor angajaţi la prăṣit. Copilul se abate din drumul său cu scopul de a prinde pupăza, căreia îi purta pică pentru că îl trezea devreme în fiecare ... [citește mai mult]